GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Inredaren och floristen Malin Björkholm: ”De små sakerna i vardagen kan vara ljuspunkter”

Malin Björkholm är influencer, florist och inredare med fokus på att det inte behöver vara svårt eller dyrt att få det fint hemma. Just nu är hon aktuell med ett utställningsväxthus på Sollidens slott i Borgholm.
Publicerad 24 september 2022
Foto: Kajsa Sjögren

​Namn: Malin Björkholm

Ålder: 46

Familj: Sambo och fyra barn

Bor: Färjestaden

Kommer från: Kalmar

Aktuell med: Utställning på Sollidens slott

Beskriv dig själv med tre ord: Kreativ, Nyfiken och Social

Godmorgon, när klev du upp i dag?

– 06:00.

Hur startar du helst dagen?

– En kopp te, tända ljus och lugn musik.

Berätta, vad är det du jobbar med?

– Jag titulerar mig som influencer/inspiratör och jobbar med reklamsamarbeten på Instagram under namnet @_garaget och bloggen som finns hos Sköna hem. Jag skapar content, fotar och skriver både till företag och gör reportage till magasin framförallt inom blommor, trädgård och inredning. Som florist erbjuder jag även webkurser, föreläsningar och workshops. I somras hade jag kurs i hur man binder midsommarkransar och nu till hösten kommer det webkurser för höst och vinterkransar.

Vad tycker du är roligast med ditt jobb?

– Det bästa med jobbet är att jag får planera min tid själv. Jag är ju aldrig riktigt ledig men jag tycker det är skönt att planera mina dagar själv. Det är mycket jobb i perioder men i grunden är det skönt kunna planera egen tid. Jag tycker det är roligt att skapa, både material till andra och till Instagram och bloggen. Sen måste jag säga att jag har väldigt bra kunder som låter mig styra mycket själv och komma med egna idéer. Det är lyxigt.

Vad har du jobbat med innan?

– Jag har haft egen butik bland annat. Sen har jag jobbat som administratör inom olika företag och med marknadsföring.

Hur gör du för att varva ner?

– Ett varmt bad med en bok.

Hur tacklar du en motgång?

– Jag försöker hitta kraft i motgångar och se det som en utmaning som kan stärka mig.

Vad gör du en ledig dag?

– Gräver i trädgården eller åker på utflykt med familjen.

Hur började ditt intresse för växter?

– Det är en lite konstig väg, men det började med att jag började fotografera trädgårdsreportage. Hela första året jag fotade trädgårdar så kunde jag ganska lite om trädgård. Men att besöka dessa fantastiska trädgårdar och se så mycket fint gav mig mängder med inspiration och ur detta växte ett stort intresse. Jag fick också möjlighet att gå en floristutbildning, en dröm jag haft sedan jag var 14.

Har du någon favoritblomma?

– Jag har en allmän förkärlek för blommor som liknar ängsblommor. På våren tycker jag om tulpaner och anemoner. På sommaren gillar jag pioner, rosor, dalior och hortensior. Sen kommer ju hyacinterna på hösten. Det är svårt att välja en.

Vad skrattar du åt?

– Komediserier som till exempel ”Big Bang Theory”.

Har du en bucket list, och vad står det i så fall på den?

– Nej, det har jag inte, känner inte att det finns saker jag ”måste” göra.

Vilket är ditt smultronställe i Kalmar län?

– Finns många underbara platser på Öland, Nunnedalen på våren är ljuvligt, skogen vid Ölands norra udde är härlig och en middag vid Kårehamn är alltid trevligt.

Vad läser/lyssnar eller tittar du helst på?

– Läser och lyssnar gärna på utbildande böcker/poddar, där jag lär mig något nytt. Både personligt och inom företaget.

Vad vill du uppnå med ditt Instagram-konto och bloggen?

–Jag vill inspirera till att skapa och pyssla. Jag vill visa att det inte är svårt eller behöver ta lång tid. Trots att man kanske har småbarn och kaos hemma så kan man i alla fall sätta några blommor på köksbordet en fredag och göra lite fint. De små sakerna i vardagen kan vara ljuspunkter.

– Något jag gärna försöker förmedla är också att det finns styrka att hitta i trädgård och blommor. Man kan finna kraft där och det blir som en form av terapi. Det kan hjälpa att jobba i trädgården och arbeta i jorden, det rensar tankarna.

– När jag förlorade min son kände jag att livet stannade helt. Men det går att hitta stunder som är bra och allt är inte bara nattsvart. Jag har tagit mycket hjälp av trädgården och min passion för att skapa. Man känner inte det i början och man blir aldrig densamma men man kan ha en dräglig tillvaro. Jag tycker det är viktigt att prata om sorg och att närma sig det.

Vad är det enklaste man kan göra för att lyfta sitt hem?

– Något väldigt enkelt är småvaser. Små glas- eller keramikvaser i grupp på köksbordet, fyll dem med några kvistar eller blad från trädgården. Har du inte trädgård finns det mycket att hitta i naturen som är vackert. Det behöver inte vara svårt eller kosta pengar. Man behöver inte gå ut och köpa flådiga buketter för att göra fint.

Person du ser upp till?

– Victoria Skoglund.

Tre kändisar du gärna skulle bjuda på middag?

–Gänget bakom trädgårstider, Tareq Taylor, Pernilla Månsson Colt och John Taylor

Vad skulle du bjuda på?

– Torskrygg med blomkålsmos och smörstekt sparris, hemslagen hollandaisesås, räkor och knaperstekt bacon.

Vad ser du fram emot just nu?

– Hösten med många nya spännande samarbeten och projekt. Att mysa hemma med familjen i höstrusket, tända ljus och krypa upp i soffan.

Vem skulle du ta med dig till en öde ö?

– Min sambo.

Vad ser du för trender framåt?

– Fortfarande mycket naturmaterial och naturfärger. Jag tror folk vill ha lugnet. Det är fortfarande ganska sparsmakat med färger men jag upplever att folk sätter in blombuketter som håller färg. En basinredning i lugna toner och så piffar man till det med en bukett blommor. Bland blommor är det en oerhörd trend med aprikos nyanser. Det kommer hålla i sig till hösten också fast med inslag av mörkare nyanser.

I somras var du en av dem som fick inreda ett växthus inför årets utställning på Solliden slott. Hur var det?

– Det var jätteroligt, intensivt och kul. Vi inredde våra växthus när det var som varmast i somras så det var svettigt. Men otroligt roligt, absolut. Utställningen är fortfarande kvar (fram tills den 2 oktober)

Vad har du för jobb på gång framåt?

– Jag har många spännande uppdrag till hösten, webkurser som skall lanseras och roliga samarbeten. Jag hade gärna samarbetat med fler lokala företag, finns ju så mycket i den här regionen som jag gärna skulle vilja lyfta.

Har du något dröm-uppdrag?

– Att få vara ansiktet utåt hos något större trädgårds eller inredningsföretag. Att få designa en egen produkt hade varit en dröm, kanske någon smart lösning för att enkelt kunna arrangera sina blommor.

Hur ser du på framtiden?

– Jag ser ljust på framtiden och ser fram emot nya utmaningar

Hedda OttestamSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.