GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Isak från Kalmar medverkar i Barncancergalan: ”Jättestor ära”

Årets Barncancergala får besök av Isak Thern från Kalmar, som själv är barncanceröverlevare.
Publicerad 27 september 2021 • Uppdaterad 27 september 2021
Foto: Privat

På måndag klockan 20 har det blivit dags för den årliga Barncancergalan, som visas på kanal 5 och Discovery+. Där kommer det svenska humorpriset att delas ut till landets bästa komiker, men störst fokus ligger på att samla in pengar till förmån för Barncancerfonden.

Isak Thern från Kalmar, som själv överlevt barncancer, är en av dem som kommer att medverka i programmet.

– Det är en jättestor ära. Trots att jag jobbat mycket med Barncancerfonden och varit med på galan förut, är nog det här det största jag varit med om hittills. Jag är den första vuxna barncanceröverlevaren som är med, andra år har det varit barn som har cancer och deras familjer som varit med. Så det känns väldigt ärofyllt.

Isak menar att det är viktigt att bidra till forskningen för att fler ska överleva sjukdomen, men också för att hantera det som kommer efter.

– Fler och fler överlever, men det betyder ju också att fler får skador efter cancern och då handlar det också om att man ska få rätt stöd och hjälp även efteråt.

– Det här är väldigt viktigt för mig, eftersom jag själv lider mycket av mina skador efter min egen barncancer. Jag har jobbat länge med att leva med skadorna och försöker nu peppa andra till hur man lever vidare.

Under pandemin har Isak gjort sina framträdanden via länk istället för på plats.
Under pandemin har Isak gjort sina framträdanden via länk istället för på plats.
Foto: Privat

Isak jobbar i vanliga fall som skådespelare med att underhålla barn med cancer på sjukhus. Skådespeleriet var en dröm han hade långt innan han fick sitt cancerbesked vid 16 års ålder, men när diagnosen kom trodde han länge att det aldrig skulle bli av.

– Det blev inte som jag tänkte mig, utan jag blev en annan skådespelare än jag hade varit utan cancern. Det är en grej jag vill förmedla till andra: Det blir inte alltid som man tänkt sig, men det kan bli väldigt bra ändå.

– Jag älskar att både kunna hålla på med skådespeleriet och att det går till något så bra. Det handlar ju om barn och familjer som går igenom väldigt svåra saker, och det är underbart att se att de blir så glada och tacksamma för det arbete jag gör.

Hedda OttestamSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.