Feature

Robin Strelitz: Jag är så trött på “allt eller inget”-tänk

Känner du igen följande? Du får inte äta socker, gluten, laktos, halvfabrikat, fett, tillsatser eller konserveringsämnen. Du får inte dricka mjölk, vin, öl, läsk, juice eller något med sötningsmedel. Helst ska du inte äta eller dricka något, alls!
Robin Strelitz
Publicerad 16 april 2023
Detta är en personligt skriven text i Kalmarposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
PT-Robin
PT-RobinFoto: Linus Gunnarsson

Tyvärr är rubriker och råd som dessa en trend i min bransch. Men jag skulle vilja påstå att ett strikt tänkande inte är hälsosamt, alls!

Så jag säger det en gång för alla. Om du äter balanserat och tränar regelbundet så kan du ta en nypa socker i såsen, ett par-tre glas vin en fredagkväll, en pizza eller pasta till lunch och en färdig pytt-i-panna, då och då.

Jag är så trött på “allt eller inget”-tänk och jag tror att förbud skapar mer ångest.

Jag tror att den mest hälsosamma personen är flexibel, inte rigid och bestämd. Om jag får ett sms av en kund som säger “Vet du vad? Idag åt jag en proteinbar istället för en snickers” så blir jag överlycklig.

Ett hälsosamt ätande handlar mycket mer om små och smarta beslut du gör i farten. Du är hälsosam när du blandar ut pytt-i-pannan med bönor och rödbetor, när du gör en pasta med grönsaker och extra skaldjur, när du köper ett bättre vin och dricker varannan vatten. Fokusera alltid på vad du kan göra, inte på vad du inte får göra.

Bra mat ska ge dig mer energi, så att du kan leva det liv du VILL leva. Mat och dryck är viktigt för det sociala och vill du äta gott så får du göra det. Självklart med sunt förnuft och balans. Du kan få det bästa av båda världar och du behöver inte plåga dig själv!

ROBIN STRELITZ ROBIN@TRANINGSKLUBBENKALMAR.SE