Annons
Feature

Krönika: Att sitta som på nålar

Bilkön rullar sakta men säkert och allt är uppstyrt in i minsta detalj. Jag befinner mig vid en av Floridas drive-in-stationer för vaccinering mot Covid-19 och i bilens hemland behöver man inte lämna förarsätet. Man hissar bara ner sidorutan och får sprutan direkt i armen. Stämningen är lättsam och det skämtas friskt om vad Donald Trump faktiskt skrev till Joe Biden.
(P o r t C h a r l o t t e – U S A) • Publicerad 31 januari 2021
Detta är en personligt skriven text i Kalmarposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: CNP AB

I kön ser jag inte en enda ren elbil eller hybrid - fossila bränslen är i total dominans. Man kan inte låta bli att undra hur det ser ut om några år eftersom den nye hyresgästen i Vita huset har lovat att USA ska köra ikapp Europa när det gäller miljön. Närmare 400 miljarder dollar vill Joe Biden satsa på en övergång till ren energi.

Foto: CNP AB

Efter att ha blundat för naturkatastrofer så börjar allt fler amerikanare att se ett samband mellan extremväder och klimatförändringar. Ett bevis på att Joe Biden menar allvar inträffade bara några timmar efter att 78-åringen svurits in som USA:s 46:e president då han undertecknade en order om att återansluta landet till Parisavtalet.

Annons

Med generösa skatterabatter på upp mot 65 000 kronor ska USA få det att slå gnistor kring elbilsförsäljningen. Dessutom ska skrotningspremier på uppåt 40 000 kronor få fler att välja den nya rena tekniken och sälja sina bränsletörstiga vinkelåttor. Nu är det lättare sagt är gjort eftersom väldigt få amerikanare är villiga att byta bort sin lätta lastbil eller pickup.

Foto: CNP AB

Familjens truck används till jobbet, för att storhandla, skjutsa barnen till skolan och parkeras utanför kyrkan på söndagen. Det har Ford redan insett och under nästa år lanseras en eldriven version av bästsäljaren F-150. Just nu byggs en helt ny jättefabrik i Dearborn där tillverkningen ska ske och sex miljarder kronor plöjs ner i projektet.

I Michigan ligger dessutom Fords globala huvudkontor som består av ett tolv våningar högt glaskomplex och nuvarande chefen Bill är sonson till grundaren Henry Ford. Under 2003 till 2011 så var Jennifer Granholm delstatens första kvinnliga guvernör och har därmed skaffat sig stor erfarenhet av den amerikanska bilindustrin. Nu förväntas hon bli USA:s nya energiminister och ska därmed uppfylla Joe Bidens vallöfte om att snabba på produktionen av såväl elbilar som laddstationer.

Foto: CNP AB

Fick namnet dig att haja till? Jennifers farfar emigrerade till Nordamerika från Robertsfors på trettiotalet och här blir historien än osannolikare. Hon är dessutom släkt med den förra centerledaren Maud Olofssons man Rolf - som också kommer från Robertsfors. Det var när Maud som dåvarande näringsminister besökte Detroit för att diskutera bilfrågor med Ford samt General Motors som hon även träffade guvernör Granholm och då upptäckte släktskapet av en ren slump.

För att avsluta som vi började – med Trumps personliga brev till Joe Biden som lämnades kvar på skrivbordet i Ovala rummet. Vad det stod? En gissning är ”I won this election, by a lot”.

Text: Carl-Ingemar Perstad,

CNP:s USA-korrespondent / © CNP AB

Annons
Annons
Annons
Annons