Annons
Feature

Krönika: ”Elbilskampen i USA”

Orkaner, översvämningar och jättebränder. USA har drabbats hårt av de senaste årens extremväder och det har blivit den tändande gnistan för miljörörelsen som jobbat i stark motvind. Nu börjar allt fler amerikanare att tänka på klimatet och speciellt gäller detta i Kalifornien där guvernören vill förbjuda försäljningen av fossildrivna bilar år 2035. Fast redan om ett år är det dags att skrota den bensindrivna gräsklipparen.
Publicerad 5 augusti 2023
Detta är en personligt skriven text i Kalmarposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
PerstadFoto: CNP AB

(L o s A n g e l e s – U S A)

Los Angeles är känt för sin dåliga luft som varje år skördar fler människoliv än trafiken. Hur illa ställt det är förstår man när enbart tändvätskan till söndagsgrillningen förorenar luften lika mycket som alla start och landningar på stadens internationella flygplats under samma tid. Nu är tändvätska förbjudet och 2024 det även dags att parkera gräsklipparen för gott.

Los AngelesFoto: CNP AB
Annons

Vem drog ur sladden?

Anledningen är att en timmes gräsklippning med bensinmotor motsvarar samma utsläpp som att köra sträckan Los Angeles-Las Vegas, vilket innebär runt 48 mil. Kalifornien är dessutom uppe i ett medelpris på drygt fjorton kronor litern för låggradig 87 oktansbensin och det är ett nytt USA-rekord. Det avspeglar sig även på delstatens bilförsäljning och förra årets storsäljare var i turordning: Tesla Model Y, Tesla Model 3 och Toyota RAV4 Hybrid. Tittar vi däremot på hela USA under motsvarande tid så lyder topplistan: Ford F-series, Chevrolet Silverado och Ram 1500. Alltså triss i amerikanska V8-pickuper och först på nionde plats hittar vi en elbil – Tesla Model Y. Tja, inte ens generösa skatterabatter biter på jänkarna och delstaten som skiljer sig från mängden är Kalifornien.

TeslaFoto: CNP AB

Många poströster

Den amerikanska posten har världens största bilflotta och nu har president Joe Biden gett klartecken till att byta ut de bränsletörstiga postbilarna vars enda svalka kommer från en liten fläkt på instrumentbrädan. I dag är rosthögarna hopplöst omoderna och anställda har klagat, men ingen lyssnat. Fram tills nu och det är presidentens förtjänst. 160 000 nya postbilar med luftkonditionering ska levereras under de närmaste tio åren och nittio procent ska rulla med hybridmotorer samt tio procent på ren eldrift. Storordern är värd över hundra miljarder kronor och gick faktiskt inte till någon av landets biljättar. Vinnaren heter Oshkosh Defense och är samma tillverkare som bygger USA:s mest avancerade militärfordon. United States Postal Service har 650 000 anställda som dagligen använder sig av 230 000 fordon. Gissa om Joe Biden räknar med att få många ”poströster” i valet 2024.

BidenFoto: CNP AB

Text: Carl-Ingemar Perstad / © CNP AB

Annons
Annons
Annons
Annons