Letar fladdermöss på nätterna och tecknar manga på dagarna: ”Bra med variation”
Namn: Martin Brüsin
Ålder: 34
Bor: Kalmar
Kommer från: Kristianstad
Gör: Naturvårdskonsult och mangatecknare
Beskriv dig själv med tre ord: Positiv, kreativ, och fantasifull
Godmorgon, när klev du upp i dag?
– Klockan ringde 07.
Hur startar du helst dagen?
– Ligga kvar i sängen och scrolla på telefonen i 10-20 minuter.
Hur gör du för att varva ner?
– Spelar datorspel med mina polare eller sitter och ritar.
Du vann nyligen en mangatävling som arrangerades av förlaget Nosebleed. Hur kändes det?
– Jag blev förvånad, glad och lite chockad. Så är det ju alltid, man tänker ju aldrig att man ska vinna när man skickar in ett bidrag.
Vad kommer du använda priset (6000 kronor och en redaktör) till?
– Jag är mest intresserad av den här redaktören som kan hjälpa mig att utveckla mitt mangaskapande. Jag har hållit på med ritande och skrivande i tio år nu. En annan serie än den som jag skickade in till tävlingen, ”The Legendary Annu'rin”, har jag hållit på med alla de tio åren. Den finns i fyra delar med en femte på gång och är en high fantasy drak-manga.
Berätta om boken som du vann priset för, ”En yokai till inneboende”!
– Den handlar om en demonräv, en yokai, som kommer i ett paket till ett hus för att försöka hitta ett nytt hem, då hon trodde huset var övergivet. Men det visar sig att huset inte alls är övergivet utan att det bor en man i huset. Så då försöker hon skrämma iväg honom med hjälp av sina demonkrafter, men det hon inte vet är att han har en amulett som skyddar mot demoniska andar. Trots att hennes krafter inte fungerar så vägrar hon att ge sig av tills hennes krafter börjar fungera igen.
Hur kom du på historien?
– Det var någon sommar när jag var ute och inventerade fladdermöss, som jag gör på mitt vanliga dagjobb. Jag var ute och körde och funderade jag på nya historier medan jag lyssnade på någon ljudbok. Sen bara ”poff” fick jag den här idén och så började jag tänka mer på den och utveckla den till det här. De flesta av mina serier, de bara kommer när man lyssnar eller ser något annat och så spinner man vidare på det.
”Yokai” är ett väsen från japansk mytologi, har du hämtat mycket inspiration därifrån?
– Jag har ju lite baskunskaper kring den japanska mytologin, så det är väl det som är basen. Men jag vill hålla det lite fantasy, då jag inte vet 100 % hur deras mytologi fungerar så vill jag inte göra något som är helt fel. Jag tar inspiration därifrån men tar också med egna idéer.
Hur lång tid tar det att rita en sida?
– Det brukar ta ungefär en dag för mig, men i början kunde det ta två dagar. Jag har fått experimentera med vad som funkar och inte och nu när har jag den kunskapen så går det fortare, då det bara är att göra det.
Vad var det som fick dig att börja teckna manga?
– Det var i gymnasiet. Jag hade läst mycket manga sen långt innan. Men då läste jag en high fantasybok av Christopher Paolini, Eragon-serien. Jag har ju alltid varit frälst av drakar så då tänkte jag att jag ville göra egen drakserie efter jag läst hans böcker. Jag är inte jättebra på skriva men jag är bra på att rita så då kom jag på att jag skulle göra det till en mangaserie. Då började jag kolla upp tips på hur man gör en egen mangaserie och 2012 ritade jag den första sidan. Sedan dess har det bara spunnit vidare.
Hur tacklar du en motgång?
– Jag skulle säga rätt bra. De får mig att tänka och reflektera på varför det inte blev som jag tänkte.
Vad gör du en ledig dag?
– En ledig dag (från mitt dagjobb) går för det mesta till att rita eller jobba på min manga. Och spela spel med polarna.
I ditt dagjobb räknar du bland annat fladdermöss? Vad gör du mer?
– Jag jobbar som naturvårdskonsult och jobbar förutom med fladdermusinventering även med groddjursinventering och landskapsmodelering. Det är vad jag gör på dagarna, och på nätterna är jag mangaskapare.
När sover du?
– Haha, jag får ta mig tid.
Hur går fladdermusinventering till?
– Man använder inspelningsutrustning, som vi kallar autoboxar, som är en liten svart låda som man hänger upp i träd. Den spelar automatiskt in fladdermusljud när den flyger förbi. Sen sitter vi och analyserar de här ljudfilerna för att ta reda på vilka arter det är. Främst är det när kommunen vill bygga ett nytt bostadsområde som man måste göra en inventering för att se vilka arter, till exempel fladdermöss, som utnyttjar området. Om de kommer påverkas av ett bygge i så fall.
Hur många fladdermöss finns det i Kalmar?
– Vi har nog runt 15-16 arter i Kalmar och totalt sett har vi hittat 19 i Sverige. Fladdermusgruppen är den mest artrika efter gnagaren så i hela världen finns det cirka 1200 arter. Hur många fladdermöss det finns i Kalmar går inte att svara på, men de finns överallt. På höstarna brukar man kunna höra i alla fall den gråskimliga fladdermusen utan handdetektor, för då går den ner så lågt i läte att man kan höra den om man har bra hörsel. Det är främst under sommaren som jag jobbar med fladdermöss, de är mest aktiva då.
Är det en bra kombination mellan jobben eller hade du velat bara teckna manga?
– Inte bara, men jag hade nog velat jobba kanske 50/50. Det är alltid bra med lite variation känner jag.
Har du någon bucket list och vad står det i så fall på den?
– Åka till Japan! Sedan jag började läsa manga och kolla på anime har jag varit frälst av Japan och Asien. Det är drömmålet att åka dit och uppleva japansk kultur på riktigt, och inte bara titta på den.
Har du någon plan på när du ska åka dit?
– Jag hade det men sen slog covid till, så då fick jag skjuta på det. Men jag har planer på att detta år eller nästa år försöka få till en resa dit tillsammans med några polare. Eftersom det är första gången så vill jag åka runt och uppleva kulturen, titta på sevärdheter och uppleva landet.
Om tävlingen
Svenska förlaget Nosebleed Studio utser varje år två vinnare i sin serietävling med mangatema. Vinnarna belönas med 6000 kronor var samt en egen redaktör för att kunna starta sina serietecknarkarriärer.
Motiveringen för vinnare år 2023, Martin Brüsin och Aurimas Majaras, lyder:
"När vi väljer ut vinnare letar vi efter serier som har "hela paketet". De ska vara skickligt tecknade med goda kunskaper i bildberättande och en story som är både intressant och lätt att följa. Och som självklart ser ut som manga, östasiatiska serier har ett otroligt dynamiskt bildberättande som skiljer sig en del från här. Både Brüsin och Majaras checkade många av dessa boxar som ledde till deras vinst!”
Vad läser/lyssnar eller tittar du helst på?
– Framförallt fantasy.
Person du ser upp till?
– Om jag måste säga någon så skaparen av mangaserien Naruto, Masashi Kishimoto.
Vad ser du fram emot just nu?
– Vad den här vinsten på Nosebleed kommer leda till.
Vem skulle du ta med dig till en öde ö?
– Lina Sjöstrand som jag studerat tillsammans med på universitetet. Vi är alltid på samma våglängd.
Vad har du för drömmar framåt?
– Jag hade velat jobba mer med manga och få fler berättelser publicerade. Drömmen är ju att något förlag plockar upp det och ger ut det, så man får fler läsare.
Varför ska man läsa just dina böcker?
– Vad jag har hört från folk som läst mina böcker är att det är en väldigt bra manga att börja med för att komma in i den här mangavärlden. Mina böcker har de klassiska överdrivna ansiktsuttrycken och det här sättet att läsa på som man gör i Japan, från höger till vänster istället för från vänster till höger som vi gör här. Om ni gillar high fantasy, drakar och annat så läs mina serier!