GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Filmtipset

Mångbottnat porträtt av krisande kreativt geni

Publicerad 12 december 2021
Detta är en recension i Kalmarposten. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Tick, Tick… Boom! (Film, Netflix) Foto: Netflix
Tick, Tick… Boom! (Film, Netflix) Foto: Netflix

Med tanke på att jag (oftast) är en obotlig musikal-skeptiker överraskar jag till och med mig själv när det här blir den andra filmen av det slaget som får en rekommendation den här veckan. När något verkligen blåser mig ur stolen kan jag helt enkelt inte annat än att ropa om det från takåsarna och så är fallet med ”Tick, Tick… Boom!”, långfilmsdebuten från musikal-snillet Lin-Manuel Miranda (”Hamilton”).

Berättelsen är sprungen ur den sanna historien om Jonathan Larson (här spelad av Andrew Garfield), skaparen bakom den internationellt renommerade musikalsensationen ”Rent” (1996). När vi möter honom i filmen tampas han med en växande panik över sin stundande 30-årsdag och det faktum att han fortfarande jobbar som servitör på ett stressigt lunchhak. Drömmarna om Broadway tycks allt mer flyktiga, livets klocka tickar på och skrivkrampen verkar vara obotlig. När han får ett erbjudande om att workshop-presentera sin senaste musikal för ett gäng stora namn i branschen bestämmer han sig för att satsa allt, något som sätter enorm press på alla i hans närhet.

En vilsen bohemisk själ som försöker överleva verklighetens måsten, en krisande blivande 30-åring vars arbetsliv kolliderar med högtflygande kreativa drömmar. Att säga att de aspekterna träffar undertecknad på ett väldigt personligt plan är en underdrift, men filmens inspirerande och upplyftande kvaliteter kommer nå fram oavsett nivån av igenkänning. Den finkalibrerade mixen av vemod och livsbejakande lycka, de spektakulära musikalnumren, den romantiska New York-atmosfären och de svulstiga känslorna kan göra vem som helst knäsvag. Dessutom gör den alltid minnesvärda Garfield sin karriärs hittills bästa och mest hjärtskärande prestation, något jag hoppas Oscarsakademin uppmärksammar.

Viktor Jerner