Mazdas ”korkade” elbil
Det är ingen slump att Mazda MX-30 har en interiör som delvis är baserad på något så unikt som kork. I begynnelsen av 1920 så började nämligen japanerna sin karriär med att förse varvsindustrin i Hiroshima med just kork. Det är exakt hundra år sedan och vad passar då bättre än att lansera sin första elbil i samband med jubileet. Vi har provkört underverket och noterat både plus och minus i protokollet.
Analogt och digitalt
Mazda vill att vi ska se MX-30 som en kompakt suv, men designen för snarare tankarna till en coupé. Mittstolpen är nämligen skrotad och de osynliga bakdörrarna är hängda i bakkant och kan öppnas först när framportarna står på vid gavel. Insteget är lika krångligt som det låter och vistelsen i baksätet är ingen för dig med klaustrofobi. Betydligt trevligare är det i framsätena som är klädda i veganskt läder och melerat tyg samtidigt som alla paneler är tillverkade av återvunnen plast. Själva instrumenteringen är en blandning av analogt och digitalt, vilket fungerar alldeles utmärkt. Klimatanläggningen styrs via en pekskärm på sju tum medan exempelvis navigatorn visas på en mittmonterad widescreen på 8,8 tum. Allt detta ingår dessutom som standardutrustning till instegsversionen och andra godsaker är 18-tumsfälgar, adaptiv farthållare, backkamera och autobroms.
Korkad eller smart
Låt oss nu grotta ner oss i tekniken och den viktigaste ingrediensen i en elbil är batteriet. Mazda säger dock att man medvetet valt bort att maximera räckvidden och batteriet på 35,5 kilowattimmar ska räcka till tjugo mils körning. Därmed har också grundpriset kunnat hållas nere till 347 900 kronor exklusive 60 000 i klimatbonus. Mazda MX-30 SKY kan alltså bli din för 287 900 kronor, vilket måste betraktas som ett riktigt bra pris. Under huven gömmer sig en elmotor på 145 hästkrafter vars prestanda knappast är något att skryta med. Färden till hundra rullar på 9,7 sekunder och topphastigheten är begränsad till 140 för att man överhuvudtaget ska lyckas ta sig tjugo mil. Ska du köra längre sträckor så blir det att planera depåstoppen och med ombordladdaren på 6,6 kW så tar det nio timmar att fylla batterierna från tomt till åttio procent. Har du däremot tillgång till en 50 kW snabbladdare så tar samma process blott 40 minuter. Nöjer du dig med räckvidden och klarar av att leva med självmordsdörrarna så är den här ”korkade” elbilen ett riktigt smart köp.