GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Filmtipset

Muskulös men ojämn vikingafilm

The Northman (Film, bio)
Publicerad 17 maj 2022
Detta är en recension i Kalmarposten. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
The Northman (Film, bio). Foto: Universal Pictures Sverige
The Northman (Film, bio). Foto: Universal Pictures Sverige

När Robert Eggers, regissören bakom skräckmästerverket “The Witch” (2015) och den nästan lika spektakulära “The Lighthouse” (2019), tiodubblar sin senaste budget och satsar allt på en lika muskulös som märklig vikingafilm - då står jag först i kön, så enkelt är det. Med legenden som inspirerade Shakespeares “Hamlet” i grunden berättar Eggers historien om prins Amleth (Alexander Skarsgård), som i unga år såg sin vikingahövding till far (Ethan Hawke) mördas kallblodigt av farbrodern Fjölnir (Claes Bang). Amleth har vigt sitt liv åt att hämnas sin far, rädda sin mor (Nicole Kidman) och döda Fjölnir, en blodig och skitig resa som vi tas med på.

”The Northman” är inte lika stark som Eggers två föregående filmer men den bjuder på en visuellt enastående och mytologiskt kryddad storfilm med otroligt höga toppar (vem vill inte se två nakna muskelberg i en svärdfajt på en lavasprutande vulkan?). Skarsgård känns en gnutta ojämn i huvudrollen men lyfts av Kidman, Bang, Anya Taylor-Joy och även Björk, som briljerar i sin första filmroll på 15 år trots att hon bara får en enda scen. En storslagen, råbarkad och mycket minnesvärd upplevelse som vinner över mig på sin sida trots vissa skavanker.

Viktor Jerner