Annons
Feature
Veckans profil

Myra Granberg om uppväxten i Nybro och senaste låten: ”Väldigt förbannad”

Myra Granberg är Nybrotjejen som mest spenderade skoltiden med att drömma sig bort någon annanstans. Nu bor hon i huvudstaden och är en av Sveriges mest spelade artister med miljontals spelningar på Spotify. Det är självklart att hon ska vara veckans profil!
Publicerad 25 juni 2022
Myra Granberg.
Myra Granberg.Foto: Annika Berglund

Godmorgon, när klev du upp i dag?

– Jag klev upp klockan nio idag.

Annons

Hur startar du helst dagen?

– Med en stor kopp kaffe och en morgonpromenad med min hund.

Du har precis släppt en ny singel, kan du berätta lite om den?

– Det är en ganska förbannad låt, väldigt arg. Den handlar om en relation, inte en kärleksrelation, men en typ av relation där jag kände mig väldigt sviken för ett tag sen. Så låten handlar om det och hur mycket olycka och otur jag önskar den här personen. Det är en låt som varit väldigt skön att få skriva och släppa. Billigare än terapi! Jag har producerat låten ihop med Kerstin Ljungström och Fanny Hultman.

Många av dina låtar handlar om riktiga personer, vad tycker de själva om det?

– De får väl ta det. Jag försöker såklart inte utelämna någon så den blir obekväm men mina låtar är ganska självbiografiska. Jag skriver om saker som hänt i olika sammanhang. Tyvärr får de som det handlar om leva med det. Jag vet att de flesta inte tycker det är så jobbigt utan bara kul.

Tror du personen du skriver om i nya låten förstår att det handlar om hen?

– Jag har funderat på om hen kommer fatta det men jag misstänker att det inte är så. Man kan ju hålla tummarna att någon pollett trillar ner!

Fakta

Namn: Myra Granberg

Ålder: 27 år

Familj: Sambo och hund

Bor: Nacka utanför Stockholm

Kommer från: Nybro

Aktuell med: Nya singeln ”Du förtjänar det” samt spelar på Kalmar stadsfest den 13 augusti

Beskriv dig själv med tre ord: Kreativ, businessminded och rastlös.

För de av våra läsare som inte har så bra koll på din musik, hur skulle du beskriva den?

– Elektronisk pop på svenska, väldigt självbiografiska och nakna och inte så metaforiska texter. Det är väldigt straight forward texter och inte så svårt att fatta vad det handlar om.

Annons

Hur gör du för att varva ner?

– Bra fråga. Många gånger blir det nog i soffan framför en film men då blir det ofta att man sitter och scrollar i mobilen. Mest varvar jag nog ner när jag får vara ute i naturen och lämna mobilen hemma.

Berätta om din uppväxt i Nybro. Hur ser du tillbaka på den tiden? Har du familj kvar som du besöker ibland?

– Mina föräldrar är från Norrland. Jag är uppvuxen i Nybro men flyttade därifrån när jag var 16-17 och nu bor jag ute i Nacka utanför Stockholm. Uppväxten har varit bra på många sätt och dålig på andra sätt. Det är en småstad med mycket hockeyintresse och jag har aldrig direkt spelat hockey. Det har varit tumult både i min familjesituation och i skolan med olika svårigheter och sociala hinder. Jag började i ganska tidig ålder att drömma mig bort, jag ville flytta och göra något annat av mitt liv. Jag kan tycka att det känns som att tiden står still i Nybro, samtidigt som den inte gör det såklart. I mitt huvud ser det ut som det alltid gjort. Idag besöker jag aldrig Nybro och har ingen familj kvar. Det var tre år sen sist nu tror jag. Men jag älskar ändå Nybro på jättemånga sätt. Min barndom är Nybro.

Men innan du flyttade till Stockholm gick du på gymnasiet i Torsås, hur var det?

– Också bra, en gymnasietid liksom. Det var där jag hittade musiken och började ta den mer på allvar. Jag flyttade dit för att gå på musikgymnasiet och var en 17-åring som bodde hemifrån men kämpade på. Det var najs på många sätt och mindre bra på andra sätt.

Har du hittat rätt i Stockholm?

– Jag trivs men kommer alltid känna mig ganska rotlös tror jag. Jag kan vara väldigt avundsjuk på människor som har en hemstad. På de som har ett barndomshem, ett hus man alltid varit i som man växte upp i. Jag har inte alls det. Nu ska också mormor och morfar i Haparanda sälja sitt hus så nu försvinner till och med det. Jag vet inte om jag någonsin kommer känna mig hemma någonstans. Jag är alltid på språng och fylld av rastlöshet.

Hur tacklar du en motgång?

– Först blir jag ledsen, sen arg och sen blir jag lite likgiltig men också realistisk i motgången.

Annons

Var hämtar du inspiration?

– Mitt liv många gånger eller någon annans liv. En insikt av något slag. Ibland en kärleksrelation men många gånger olika typer av relationer. Relationen till mig själv bland annat.

Har du en bucket list, och vad står det i så fall på den?

– Det finns en bucket list. Det står bland annat att jag vill fjällvandra, det skulle vara jättekul! Kanske inte i år men nästa år. Det skulle vara jättenajs att gå upp för Kebnekaise. Jag skulle också vilja köpa en lägenhet närmare stan. Och någon gång i mitt liv skulle jag vilja skaffa mig en gård. Någon form av gård eller hus längre ut på landsbygden där jag kan ha stugor för hela min familj med någon härlig lada med musiktillställningar och massa gulliga djur på gården.

Kanske på Öland?

– Kanske på Öland, vem vet. Kanske närmare där jag befinner mig nu. Det hade såklart varit en härlig connection till Nybro och Kalmar med en stuga på Öland.

Vilket är ditt smultronställe i Kalmar län?

– Vita sand. Det kanske inte är något smultronställe då det är ganska många som är där men jag älskar Vita sand, det är supermysigt.

Vad läser/lyssnar eller tittar du helst på?

– Jag tittar gärna på Formel 1, lyssnar gärna på typ krimpoddar och Creepypodden. Läser gör jag nog inte, jag läser avtal men det är inte så kul.

Annons

Person du ser upp till?

– Många. Jag ser upp till min A&R (Artist & Repertoire, en person vid ett skivbolag som granskar inkomna demos) som heter Martina Ledinsky. Hon är en grym människa.

Tre kändisar du gärna skulle bjuda på middag?

– Jag skulle bjuda Michelle Obama – 100 %. Hade verkligen velat prata med Greta Thunberg också. Sen slänger vi in typ Joakim Berg från Kent. Det blir säkert skitbra.

Vad skulle du bjuda på?

– Vet inte riktigt. Det kanske de inte vill ha men en god, najs lasagne.

Vad ser du fram emot just nu?

– Just nu ser fram emot att börja sommarturnén som börjar nästa vecka.

Hur ser du på framtiden?

– Antar att jag ser ljust på framtiden. Jag är peppad på livet!

Hedda OttestamSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons