Annons
Feature

Ölänningen Åse Henell är Majblommans nya generalsekreterare

Åse Henell är uppvuxen på södra Öland och har gedigen erfarenhet av ledande positioner inom ideell sektor, media och näringsliv. 1 mars tillträdde Åse som ny generalsekreterare för Majblommans Riksförbund.
Publicerad 13 mars 2022
Åse Henell är ny generalsekreterare för Majblommans riksförbund
Åse Henell är ny generalsekreterare för Majblommans riksförbundFoto: Lisa Thanner, Majblomman

Åse Henell

Ålder: 48 år

Familj: Gift med Magnus, har två döttrar Tilde 21 år och Lovisa 16 år, samt bonussonen Mahdi

Bor: Göteborg

Kommer från: Mörbylånga

Aktuell som: Generalsekreterare på Majblomman

Beskriv dig själv med tre ord: orädd, positiv, handlingskraftig

Godmorgon, när klev du upp i dag?

Godmorgon! Jag gick upp klockan 09 eftersom jag är ledig nu veckan innan jag börjar på nytt jobb.

Annons

Hur startar du helst dagen?

Med frukost! Fil, müsli och en stor kopp kaffe.

Du är ny generalsekreterare för Majblommans Riksförbund. Kan du berätta kort om organisationen och dess syfte?

Majblomman har funnits sedan 1907 och jobbar för att motverka barnfattigdom i Sverige. Idag går de insamlade pengarna till barn i familjer som inte har råd med det mest nödvändiga. Det kan handla om en vinterjacka, ett busskort eller en fritidsaktivitet. Vardagliga saker som gör stor skillnad för barnet. Vart tionde barn i Sverige idag lever i en familj där inkomsten inte räcker till det allra nödvändigaste.

Hur gick det till när du rekryterades?

Jag blev uppringd i höstas av ett searchföretag som undrade om jag var intresserad av att söka tjänsten som generalsekreterare på Majblomman. För mig lät det som ett drömjobb, att få jobba med min hjärtefråga som är barnperspektivet och i en organisation som har en så lång och fin historia. Jag skickade in en ansökan och blev tillsammans med andra kallade till en rad intervjuer och fick göra olika tester.

Kan du beskriva dina arbetsuppgifter?

Att jobba som generalsekreterare är som att vara vd för ett företag. Jag är ytterst ansvarig för Majblomman i Sverige med allt vad det innebär. Driva intäkter, ansvara för ekonomin, se till att vi har en bra arbetsmiljö för medarbetarna och att vårda varumärket.

Om du fick designa en egen majblomma, hur skulle den se ut?

Då skulle den likna Majblomman från 2020, den som var orange och rosa. Jag älskar starka färger.

Annons

Vad vill du utveckla?

Vi måste öka intäkterna. Dels för att kunna hjälpa fler barn, men också för att det har varit tufft för verksamheten under pandemin. Vi behöver också synas mer, både för att få fler att jobba som volontärer för Majblomman men också för att nå ut till de familjer som behöver oss. Det är viktigt att alla barn kan växa, må bra och drömma om framtiden oavsett den ekonomiska situationen man lever i. Där fyller Majblomman en väldigt viktig funktion.

Hur gör du för att varva ner?

Åh, jag har många olika sätt att varva ner på. Att se en film, gå på teater, träna yoga, spela tennis…

Hur tacklar du en motgång?

Jag fastnar inte i problemet eller motgången utan går direkt på vad det finns för lösningar.

Vad gör du en ledig dag?

Jag gillar att promenera, både i stan och i skogen. Men ser också på många fotbollsmatcher eftersom vår yngsta dotter spelar mycket fotboll.

Vad är fredagsmys för dig?

Att äta middag med familjen och goda vänner.

Annons

Har du en ”bucket list”, och vad står det i så fall på den?

Nej, jag har ingen direkt “bucket list”. Det som i så fall alltid står där är att resa och uppleva nya länder och kulturer.

Vilket är ditt smultronställe i Kalmar län?

Vår 1800-tals gård i Slagerstad på sydöstra Öland.

Vad läser/lyssnar eller tittar du helst på?

Just nu läser jag biografin om Tim Bergling “Avicii”. Jag brukar tycka bäst om att läsa om personer, politik och samhället, men en och annan deckare slinker också ner. Sedan har jag som de flesta andra hamnat i serieträsket. Det är alltid roligt att ha en serie på gång att titta på.

Person du ser upp till?

Jag har aldrig haft någon “idol” eller någon speciell person jag sett upp till. Jag skulle säga att jag ser upp till alla som jobbar för att göra det bättre för någon annan.

Tre kändisar du gärna skulle bjuda på middag?

Det skulle vara personer som har mycket att säga, FN:s generalsekreterare till exempel. Jag skulle också vilja träffa Melinda Gates, världens största filantrop, och höra hur det är att kunna donera miljarder dollar till välgörenhet. Sedan vore det intressant att träffa Bianca Kronlöf. Hon gjorde en väldigt bra föreställning för några år sedan som lagt sig på minnet. Där balanserade hon svåra saker med humor. Jag gillar ytterligheter.

Annons

Vad skulle du bjuda på?

Skaldjur, det är det bästa jag vet!

Vad ser du fram emot just nu?

Att lära känna mina nya kollegor och sätta mig in i arbetet på Majblomman!

Vem skulle du ta med dig till en öde ö?

Någon som har diametralt olika åsikter, så samtalsämnena aldrig skulle ta slut. Nej, skämt åsido, det skulle vara någon familjemedlem.

Hur ser du på framtiden?

Jag hade velat säga att jag ser positivt på framtiden. Men utmaningarna är så oerhört många, jag har genom mitt senaste jobb på Right Livelihood blivit väldigt uppmärksammad på allt som går åt fel håll. Polariseringen som blir starkare i samhället, klimathotet, nedmonteringen av demokratin runtomkring i världen och mycket annat, så det känns svårt. Men genom att få vara med och jobba mot barnfattigdom och kunna bidra med ekonomiskt stöd till familjer så känns det bättre. Men allt ansvar, att göra samhället bättre, kan inte enbart läggas på stat, kommun och ideella föreningar. Det krävs att näringslivet och alla individer också hjälper till.

Kan sammanfatta det som Jan Eliasson gjorde i härom veckan; - Jag är en optimist, men just nu en bekymrad optimist.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons