GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Filmtipset

Oväntat pigg ny del i avslagen franchise

Prey (Film, Disney+)
Publicerad 27 augusti 2022
Prey.Foto: Disney+\nPrey.Foto: Disney+
Prey.Foto: Disney+\nPrey.Foto: Disney+

I en tid då “less is more”-tänk tycks ha lämnat Hollywood helt och hållet och varje franchisefilm utmattande nog måste vara 18 gånger maffigare än den föregående är Dan Trachtenbergs “Prey” (2022) en frisk fläkt. Som den femte (eller sjunde om vi räknar med crossover-filmer) delen i “Predator”-serien växlar den ovanligt nog ner i budget och skala och tar oss bakåt i tiden, hundratals år innan händelserna i 1987 års original.

Året är 1719 och vi får möta en ung comanche-kvinna vid namn Naru (stenhårda Amber Midthunder) som kämpar för att bli respekterad jägare i en mansdominerad stam. Ett sätt att vinna vördnad bland hennes folk är genom en så kallad “kühtaamia”, en ritual som innebär att hon ska jaga något som hon själv blir jagad av, något som är högre upp i näringskedjan. Vad passar då bättre än att en blodtörstig predator-utomjording dyker upp i sitt rymdskepp och börjar slakta allt från skallerormar till människor?

Tempot är högt, actionscenerna är oblygt köttiga och en tråkig sekund går inte att finna i filmens 100 rafflande minuter. Ständig övertydlighet i budskapet och en hel del taffliga effekter drar dock ner helhetsintrycket en del, men gör den inte mindre sevärd.

Text: Viktor Jerner

Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.