GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

PT-Robin: ”Ett motto som heter 80/20”

Att äta broccoli, gå långa morgonpromenader, meditera och att ta kosttillskott kommer inte naturligt för oss. Det är nämligen så att om din hjärna skulle få bestämma, skulle du äta godis och kolla på tv-serier hela dagarna!
Publicerad 18 april 2022
Detta är en personligt skriven text i Kalmarposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
PT-Robin
PT-RobinFoto: Linus Gunnarsson

Vår hjärna söker kortsiktiga belöningar. Det är ingen skillnad på den människa du är nu, som den människa vi var för 200 000 år sedan. När vi bodde på savannen var det fördelaktigt att äta söta och feta saker (mycket energi) och att bara röra på sig när det var nödvändigt (spara energi).

Men som du vet ser våra liv annorlunda ut nu, även om det inte är någon skillnad på vårt DNA. I vår moderna tid krävs det att vi är disciplinerade i våra beslut. Jag kan hålla med om att det är konstigt att broccoli (som är så nyttigt) inte smakar lika gott som Nutella. Men för i tiden gav mat med mycket energi dig större chans att överleva, det är därför din hjärna vill ha det så mycket. Nu för tiden behöver vi ha en annan strategi för hur vi äter!

I min bransch finns det ett motto som heter “80/20”. Det betyder att 80% av din kost kan vara “bra” och resten vara sådant som du vill äta, oavsett hur nyttigt det är.

Jag tycker att det är en fantastisk princip och någonting jag själv försöker leva efter. Jag tror till och med att ett “80/20”-tänk är nyttigare för din hälsa än att BARA äta sådant som är nyttigt för dig.

För på andra sidan av myntet har vi ätstörningar, ortorexi (att vara sjukligt hälsosam) och andra fixeringar. Det finns människor som blir så extremt fokuserade på sin hälsa, träning och kost att de slutar att leva. Jag tror att det är viktigt att hitta en balans, i allt du gör!

Men om du vill äta och må optimalt krävs det ändå att du gör en insats på daglig basis. Om du vill leva efter 80/20 principen kan det betyda att du:

  • Äter så nyttigt du kan på veckodagarna och vad du vill fredag/lördag kväll.
  • Att du tar en vilodag från träningen!
  • Att du äter godis ibland men inte i mängder.
  • Slarvar med stil: När du vill äta en pasta gör du det med massa grönsaker, fin olivolja, bra kött och ett fint rött vin!

Hur 80/20 ser ut för dig får du själv bestämma! För mig är det ett hållbart sätt att arbeta med din hälsa, livet ut.

Tack för den här gången. Vi ses som vanligt på Träningsklubben i Kalmar men också på Facebook och Instagram där du hittar mig som “PT-Robin”.

Text: Robin Strelitz