GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

PT-Robin: Här kommer lite löpträningstips inför sommaren!

Nu är våren här och nu kan vi äntligen fylla på soltimmarna med härlig utomhusträning.
Publicerad 27 mars 2022
Detta är en personligt skriven text i Kalmarposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Linus Gunnarsson, Mostphotos

För många innebär det löpning i Kalmars fantastiska miljö och det är alltid lika kul att se när staden vaknar till liv. Jag själv springer egentligen bara när jag måste men jag har på senare år lärt mig att uppskatta känslan efter några riktigt hårda intervaller. Oavsett om du joggar, springer, gåggar eller pustar i uppförsbackar har du nytta av tio snabba tips för en stark löpsäsong!

1. Träna vaderna regelbundet. Att träna vaderna i fullt rörelsedjup är ett superbt komplement till löpningen. Det stärker de viktiga musklerna kring fotlederna och minskar risken att du får kramp och/eller skadar dig. Använd maskinerna på gymmet eller ställ dig i trappan och kör hundra vadpressar efter varje löpträningspass.

2. Kör intervaller varannat pass. Intervaller kan vara mer effektivt än att springa distans. Det gör dig både starkare och ger dig bättre kondition.

3. Slarva aldrig med uppvärmningen. Gör dynamiska stretchövningar och aktivera dina muskler innan du börjar springa. Utöver en uppvärmningsrutin kan du ha som vana att alltid powerwalka minst tio minuter innan du börjar springa eller jogga.

4. Skippa utrustningen ibland och njut av solskenet och andetaget. Att springa på känsla är ett bra sätt att träna skadeförebyggande och att lära känna din kropp.

5. Hur mycket eller lite du än springer behöver du styrketräna benen också. Jag träffar många som säger att de inte behöver träna ben för att de springer eller cyklar och jag håller aldrig med dem. Du mår bra av att träna med motstånd också, med styrketräning blir du en stark och skadefri löpare.

6. Öka träningsmängden långsamt och successivt. Kroppen gillar inte snabba förändringar, att gå från noll till tre pass i veckan är en stor chock för kroppens strukturer. Har du inte tränat på länge får du fina resultat trots att du tränar med låg volym i början.

7. Variera din löpning med att springa i lite olika riktningar. Lägg ut ett par stenar i en cirkel och utmana dig med lite rolig snabbhetsträning.

8. Gör en andningsövning innan du värmer upp och drar ut och springer. Med en pigg andningsmekanik får du bättre syresättning och dina coremuskler kommer att uppskatta uppmärksamheten.

9. Testa att köra fartlek med din träningskompis eller träningsgrupp! Den som är längst fram bestämmer tempot, byt ledare varje minut.

10. Jogga bort till närmsta strand och kör intervaller barfota i sanden, då får du härlig puls och effektiv träning för vader och fötter.

Tack för den här gången. Ni hittar mig som vanligt på Träningsklubben i Kalmar men också på Facebook och Instagram som "PT-Robin".

Text: Robin Strelitz