Annons
Feature

Robin Strelitz: PT-Robin: ”Kroppen är inte en maskin!”

Har du hört att människans kropp är likt en maskin? Att leder, muskler och senor är ren mekanik och följer samma regler som till exempel en bil. Det är ett rätt hjälpsamt tänk när man ska lära sig hur kroppen fungerar, men det finns en viktig skillnad på maskin och människa - vi är anpassningsbara!
Robin Strelitz
Publicerad 6 augusti 2023
Detta är en personligt skriven text i Kalmarposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
PT-Robin
PT-Robin

Om du tänker att kroppen är som en bil är det lätt att tänka att olika kroppsdelar slits ner med tiden. Det är många som tror att löpare får dåliga knän med tiden och att marklyft sliter på diskarna i ryggen. Men det stämmer faktiskt inte, kroppen är organisk och fungerar mer som ett träd. Kroppen kan reparera sig själv och utsätter du den för rätt sorts belastning över tid, blir den starkare!

Tricket är att inte utsätta kroppen för mer än vad den klarar av just nu. Du kan bryta av en gren från trädet om du tar i för mycket, men utsätter du trädet för lite slitage varje dag blir faktiskt grenarna starkare.

Annons

Det finns mycket spännande forskning på det här området. Det har visat sig att aktiva människor, som lyfter tungt regelbundet, har starkare diskar i ryggraden. Människor som har sprungit hela livet har starkare knän än de som har haft en mer inaktiv livsstil. Artros är inte den förslitningsskada som man en gång trodde.

Träning och rörelse sliter inte på kroppen. Det man kan se i studier är faktiskt att kronisk underbelastning är mycket farligare än kronisk överbelastning. Allting i kroppen blir starkare och mjukare av rätt mängd “slit”.

Annons
Annons
Annons
Annons