Annons
Feature
Pt-Robin

Robin Strelitz: PT-Robin: ”Motsatsen till din träning”

Människor i rörelse är fantastiskt. Ingen blir lyckligare än jag när det springs, joggas, golfas, paddlas, klättras och gymmas. Jag tror att idrottsanläggningar, gym, simhallar och klätterställningar gör en fantastisk insats mot folkhälsan. Det råder väl förhoppningsvis inte längre någon tvekan om att människan i rörelse, mår bättre!
Robin Strelitz
Publicerad 23 januari 2021
Detta är en personligt skriven text i Kalmarposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Men tyvärr är det så att för mycket enformig rörelse inte är optimalt. Vi har en epidemi av ömmande armbågar, smärtande knän, stela ryggar och spända nackar.

Idag tänkte jag skriva om en lite roligare lösning på problemet. Nämligen att hitta en rörelseform som är motsatsen till det du gör idag, och helt enkelt komplettera din träning med det.

Annons

När du rör på dig och tränar din kropp så kan du göra det på väldigt många sätt. Konditionsträning kan till exempel vara lågintensivt och högintensivt. Styrketräning kan vara tungt, explosivt eller uthålligt. Idrott kan generellt vara lågt eller högt, snabbt eller långsamt. Till och med rörlighetsträning eller “stretching” kan vara helt stilla, långsamt, snabbt eller flödande i olika tempon.

Det är sällan bra att göra för mycket av samma sak. Du behöver variation och balans för att upprätthålla en atletisk förmåga och enligt mig en mer "skottsäker" kropp.

Unga idrottare uppmuntras alltid att träna flera olika sporter. Mycket för att en för tidig specialisering gör dem till sämre idrottare, men också för att undvika utbrändhet. Varför gäller inte det dig?

• Så om du lyfter tunga vikter på gymmet, kanske du också ska yoga?

• Om du bara tränar yoga, kanske du ska testa att lyfta tunga vikter på gymmet?

• Om du spelar golf, kanske du ska testa crossfit?

• Om du springer mycket snabba intervaller, kanske dans kan vara ett roligt komplement?

• Om du spelar mycket volleyboll, kanske du ska testa brottning?

• Varför inte kombinera innebandy och gymnastik?

• Vilka roliga kombinationer kommer du på?

Annons

• Och framför allt… Vilken idrott eller rörelseform är motsatsen till din?

Tack för den här gången. Vi ses som vanligt på Wellness Studio i Kalmar men också på Facebook (PT-Robin) och Instagram (ptrobin_kalmar).

Annons
Annons
Annons
Annons