unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Nyheterarrow-down
  2. Livsstilarrow-down
  3. Kultur & Nöjearrow-down
  4. Familjarrow-down
  5. Sport
  6. E-tidning
  7. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
PT-Robin

PT-Robin: ”Myt att den hårdaste träningen ger bäst resultat”

”Om du inte gillar att träna stenhårt behöver du inte bli besviken. “Snälla” pass är bra också, kanske till och med bättre”, skriver PT-Robin.
Detta är en personligt skriven text i kalmarposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Jag måste erkänna att människor är rätt duktiga på träning i Sverige. I många andra länder ligger träningen kanske 10-20 år bakåt i tiden, men här är är det många som följer program, fokuserar på några få grundövningar, går på bra pass, kompletterar med rörlighetsträning och så vidare. För det ska ni faktiskt få en stor eloge.

Men det finns en myt som vägrar att dö. Nämligen att det är den hårdaste träningen som ger bäst resultat. Det stämmer faktiskt inte, för det är smart träning som ger bäst resultat.

Missförstå mig inte. Jag älskar hårda träningspass. Jag älskar att bli genomsvett och för mig är den mentala vinsten med utmaningen mycket värdefull. Men om du inte gillar att träna stenhårt behöver du inte bli besviken. “Snälla” pass är bra också, kanske till och med bättre.

Jag skulle vilja slå ett slag för snälla träningspass. Det är pass som går ut på att hitta helt rätt träningsnivå. Du springer inte en centimeter längre än vad du behöver och du lyfter inte ett kilo mer än tillräckligt. Ett snällt träningspass är när kroppen känns rätt bra efteråt, inte när du kryper till omklädningsrummet.

Hur hårt du ska träna beror helt på hur många pass du kör i veckan och din träningsvana. Om du kör 1-3 pass i veckan kanske det finns en poäng i att träna lite hårdare, men om du kör fler än så måste du köra snälla pass då och då. Lyssna på din kropp. Börjar du känna dig mör, seg, orkeslös så testa att köra några lätta pass, ät och sov lite extra några dagar.

Att fullständigt köra slut på kroppen är inte så nödvändigt som många tror. Det finns många studier som undersöker hur hårt du ska träna. De flesta landar i att runt 80% av max är perfekt. Om du vill ha bra resultat ska du alltså alltid spara några “reps i tanken” och avsluta passet lite innan du är helt slutkörd. Det kan låta konstigt men träning handlar om att stimulera styrka och muskeltillväxt, inte skapa fullständig nedbrytning. Egentligen så skiter jag i hur trött du är och hur mycket träningsvärk du har. Jag är intresserad av resultat.

Som sagt, jag älskar hårda träningspass. Om du gillar det så fortsätt med det, men blanda in några lätta pass då och då. Den här krönikan är en klapp på axeln till dig som gillar att träna lagom mycket. Du kan faktiskt vara nöjd med det och få minst lika bra resultat som de som tränar stenhårt varje pass. Så länge du har ett smart upplägg.

Tack för den här gången. Ni hittar mig på Facebook (PT-Robin) och Instagram (ptrobin_kalmar) där jag lägger upp träningspass hela sommaren. Jag kommer att ta ett par veckor semester från skrivandet nu så ses vi igen i augusti!