GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

PT-Robin: Recept på hälsa

Publicerad 21 november 2021
Detta är en personligt skriven text i Kalmarposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Montage
MontageFoto: Mostphotos, Linus Gunnarsson

Gör så här

1. Det billigaste (och bästa) du kan göra för din hälsa är att sova bättre. För att få bättre djupsömn finns det många små saker du kan göra. Du kan sova i ett mörkt och svalt sovrum, ha sköna sängkläder, undvika mobilen innan läggdags och inte dricka kaffe efter klockan 14.

2. Söndagar är ”food-prep”. Skriv en matlista, handla och sätt igång med att storkoka! Du kan förbereda frukostburritos, ugnsformar med gottgott och hacka lök inför vardagskvällarna. Tänk vad skönt att komma hem från jobbet och allting är ”mise en place”. Du gör dig själv en stor tjänst och du kommer att le varje gång du öppnar kylskåpet!

3. Hitta en träningsform som tränar allt. Den här träningsformen behöver du göra minst två gånger i veckan och gärna fler. Promenader i all ära men de gör dig inte särskilt mycket starkare. Jag älskar gymmet eftersom att det tillåter mig att träna allting på samma pass. Men det kan lika gärna vara ett helkroppspass hemma på yogamattan.

4. Utöver en träningsform som tränar allt behöver du också göra något pulshöjande varje dag. Här kan du faktiskt välja själv vad du gillar mest för det kvittar om du cyklar, springer, sportar, spelar eller går för hjärtat har ingen aning om vad du gör.

5. Du behöver inte köpa något speciellt för att vara hälsosam. Allt du behöver finns i en balanserad kosthållning och all träning kan du göra själv med kroppsvikt. Hälsosam mat behöver inte kosta så mycket om du äter saker som ägg, bönor, potatis, frysta grönsaker och frysta bär.

6. Kom ihåg att det inte handlar om att få alla rätt. Det är okej att sova dåligt ibland, missa ett träningspass, äta godis eller snabbmat någon gång. Du är en människa. Allting avgörs i hur du agerar efter ett ”misstag”. Om du är snabbt på banan igen är ingen skada skedd.

Och du, hitta vanor som är roliga och maträtter som är goda. Om du inte gillar gymmet så kan du klättra eller gå på gympa. Om du inte gillar kvarg så finns det hundra andra alternativ.

Gör det enkelt för dig själv så blir det mycket roligare att leva. Och det är ju det som hälsa handlar om, att leva!

Tack för den här gången. Mig hittar ni som vanligt på Träningsklubben i Kalmar men också på Facebook och Instagram som ”PT-Robin”.

TEXT: ROBIN STRELITZ

ROBIN@TRANINGSKLUBBENKALMAR.SE

Ingredienser

• 6-8 timmar sömn

• 1 storkok

• 1 träningsform (som tränar allt)

• 30 minuter pulshöjande aktivitet

• Förvånansvärt lite pengar

• 1 gnutta självdistans