Feature

PT-Robin: ”Rörelser som din kropp är skapt för”

Hur tror du din kropp skulle se ut om du levde för 5000 år sedan? Du skulle troligen ha varit en väldigt aktiv och vältränad version av dig själv. Dina dagar spenderades till fots eller springandes, du klev över stora stenar, högg ved, drog lass, byggde och klättrade.
Du använde hela kroppen, hela tiden.
Publicerad 26 mars 2023
Detta är en personligt skriven text i Kalmarposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Linus Gunnarsson, Mostphotos

I dag tänkte jag dela med mig av en hemlighet.

Ett sätt att utvärdera om din träning är komplett, baserat på de rörelser vi är skapta för att utföra. Kroppen är ett sammanlänkat system, om du bara tänker enskilda muskler gör du ett misstag. Vi består av långa muskelkedjor och komplexa nät av magisk bindväv och fascia. För en vältränad kropp krävs det att du tänker större än individa muskler.

Jag, tillsammans med många andra tränare, använder istället ett system av rörelser som din kropp är skapt att utföra. Vi kallar dessa för grundrörelser och de utgör basen för många träningsprogram. Du gör dig själv en tjänst genom att se över hur du rör på dig, både i din vardag och under träning. Har du obalans mellan rörelserna eller finns det kanske en rörelse du inte gör alls?

Knäböj! Hur ofta gör du djupa knäböj? Hur ofta sitter du på huk med båda fötterna helt planterade i golvet? Vilket redskap du använder när du gör övningen är inte så viktigt. Det viktiga är att du blir bra på rörelsen!

Utfall! Ett vanligt utfall är när du stiger fram med ett ben och böjer på knäna, men jag skulle vilja slå ett slag för att göra utfall i alla olika riktningar. Att röra sig åt alla håll är ett säkert sätt att bygga en jämnstark fysik. Gå hela vägen runt som en klocka för en skön utmaning och uppvärmning för benen. Du behöver inte böja så djupt.

Press! En press är när du pressar en vikt, oftast framför dig eller rakt upp. Det gör du till exempel när du tränar bänkpress och axelpress. Försök att ha en skön balans mellan vertikala och horisontella pressar. Bemästra armhävningen, det är den du har mest nytta av.

Drag! För att bli stark i den bakre muskelkedjan bör du träna mycket drag! Exempel på övningar är marklyft och sittande rodd. Jag rekommenderar att träna minst dubbelt så mycket drag som press. Nästan alla jag träffar behöver stärka sin baksida.

Rotationer! Säkerställ en stark bålmuskulatur genom att träna mycket rotationer!

Höftfällning! Om det är någon rörelse människor har svårt för det är en korrekt höftfällning. Det är när du böjer på kroppen med nästan raka ben, neutral rygg och en stabil bål. Marklyft är ett exempel på en övning som tränar höftfällning. Det är en så viktig rörelse att alla mina kunder får lära sig göra den bra.

Gång! Sista rörelsen är en kombination av gång, jogging och löpning. Jag brukar även inkludera bära, släpa, krypa och hoppa i den här kategorin. För ett fint gång- eller löpsteg krävs det att du bemästrar många av grundrörelserna.

Hoppas att det här hjälper dig att få ut mer av din träning! Träna rörelser istället för muskler och din kropp kommer tacka dig genom att bli mer skottsäker och balanserad.

Vi ses som vanligt på Träningsklubben i Kalmar men också på Facebook och Instagram som “PT-Robin” och "Träningsklubben".

ROBIN STRELITZ

ROBIN@TRANINGSKLUBBENKALMAR.SE