PT-Robin: ”Vad händer när kroppen blir äldre?”

När vi blir äldre försvagas våra kroppar, och vår rörelseförmåga blir mindre. Som tur är kan vi motverka den effekten nästan helt med styrketräning.
Publicerad 12 februari 2023
Detta är en personligt skriven text i Kalmarposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
PT-Robin.
PT-Robin.Foto: Mostphotos/Linus Gunnarsson

Med seriös styrketräning kan vi hålla kropparna i riktigt gott skick och till och med bli starkare än någonsin. Det är aldrig för sent att börja träna och jag kan meddela att min äldsta kund är 89 år gammal, och hon blir starkare för varje gång vi ses.

Styrketräning ger bättre balans, starkare ben och mer muskelkontroll. Det ökar livskvalitén på många oanade sätt. Jag har tränat många seniorer det senaste året och ser stora resultat, de rör på sig mjukare, älskar att träna och missar aldrig ett pass. De förstår hur viktig träningen är.

Till dig som är 50+ och vill börja eller redan tränar, vill jag dela med mig av fem knep för att göra träningen ännu mer effektiv.

1. Välj styrketräning framför konditionsträning! Framförallt benskörhet är ett problem hos äldre. För att motverka det är det bäst att styrketräna. När du styrketränar ska du sträva efter att lyfta tungt och att ta i. Det finns alltid en skaderisk vid tung träning, men fördelarna väger upp nackdelarna tusenfaldigt.

2. Gör ovana rörelser! Man har sett att skelett och muskler stärks om du utövar rörelser kroppen inte är van vid. Så testa nya pass och nya övningar. Lista ut hur du kan variera dina rörelser under din vardag.

3. Träna lite och ofta! Det är faktiskt bättre att dela upp träningen och köra många korta pass. Kroppen är gjord för att röra på sig varje dag. Jag brukar alltid rekommendera att göra övningar hemma varje dag i kombination med gymträning två eller tre gånger i veckan. Jag vet att det låter mycket för många men jag har sett hur otroligt bra kroppen svarar på att träna så ofta som möjligt.

4. Träna explosivt! Att göra övningar som tränar din explosivitet är bland det bästa du kan göra. Det handlar om att göra övningar snabbt (men ändå kontrollerat!). Man har sett i forskning att det framförallt är explosiviteten vi tappar när vi blir äldre. Det är viktigt att motverka det med smart träning! Det kan handla om att du kastar en medicinboll så långt du kan, hoppar eller ökar hastigheten i vilket du utför en viss övning.

5. Fyll på med mycket protein och nyttig mat! Var inte rädd för att tillsätta extra proteiner i din kost. De är viktiga byggstenar för kroppen och hjälper dig att bygga muskler efter ett träningspass. Så fyll tallriken med kött, ägg, bönor, linser, ost, yoghurt, fisk och kyckling - med gott samvete! Varje måltid ska innehålla minst en proteinkälla!

Så nu hoppas jag att jag träffar er allihopa på gymmet! Var inte rädd för att ta hjälp av en personlig tränare för tips och råd och en bra start på gymmet. När du tränar på rätt sätt kan du bromsa ditt åldrande med flera år och till och med få en lägre biologisk ålder. Fokusera på att träna tungt och explosivt, variera dina rörelser, träna lite styrka hemma varje dag och fyll på med protein varje måltid!

Vi ses som vanligt på Träningsklubben i Kalmar men också på Facebook och Instagram som “PT-Robin” och "Träningsklubben".

ROBIN STRELITZ

ROBIN@TRANINGSKLUBBENKALMAR.SE