Feature

PT-Robin: "Varför ska vi inte ta hand om vår hälsa?"

Det är sällan någon har ett bra svar på den frågan men ett vanligt argument som uppstår är att man vill "leva i nuet". Du bryr dig inte om att du får leva tio år till när du inte får leva som du vill idag. Men de allra största effekterna av träning får du faktiskt samma dag du tränar.
Publicerad 9 april 2023
Detta är en personligt skriven text i Kalmarposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Robin Strelitz.
Robin Strelitz.Foto: Mostphotos/Linus Gunnarsson

När jag föreläser om hälsa brukar jag alltid ställa frågan: "Varför ska vi inte ta hand om vår hälsa?"

Det är sällan någon har ett bra svar på den frågan men ett vanligt argument som uppstår är att man vill "leva i nuet". Du bryr dig inte om att du får leva tio år till när du inte får leva som du vill idag. Men de allra största effekterna av träning får du faktiskt samma dag du tränar. Jag personligen tränar inte för att få hälsovinster 2050 (även om det så klart är en bonus), jag tränar för att det gör min dag bättre. Så här kommer sex anledningar till varför du ska träna, idag!

Genom att använda kroppen kan du komma bort från huvudet. Hjärnan får vila och får mer blod och syre på samma gång. Du får möjlighet att stilla tankarna och fokusera på kroppen samtidigt som sinnet får återhämtning. Win-win!

Träning ger bättre minne, kreativitet och fokus dagen och dagarna efter ett träningspass. Företag och arbetsplatser som ligger i framkant har regelbundna promenadmöten och märker att deras brainstorming blir bättre. När hjärnan får ökat blodflöde fungerar den bättre. I studier har man sett att bara ett kort pulsigt träningspass tillfälligt förbättrar simultankapacitet, arbetsminne och uppmärksamhet.

Under ett träningspass sker en kemisk kaskad i din kropp, du blir hög! När du får upp pulsen rejält frisätter kroppen serotonin (ger oss lugn och tillfredsställelse), dopamin (ger oss en känsla av välbefinnande), noradrenalin (gör oss aktiva och pigga) och endorfiner (som dämpar smärta och ökar välbefinnande). Kroppen belönar oss rikligt. Har du inte tränat på ett tag har du mest att vinna!

Du kommer att må underbart! Med en go och mör känsla i kroppen kan du lägga dig i soffan och vara värd det! I en undersökning såg man att ett träningspass kunde ge minskad oro och ångest i upp till en vecka!

Blodtryck, blodfetter och blodsocker påverkas åt det positiva och håller sig på en bättre nivå flera timmar efter passet. Din kropp ger dig allt du är, när du tar hand om kroppen ger den lika mycket tillbaka. Genom att röra på dig minskar du din inre stress och ger kroppen den kärlek den förtjänar. Den kommer tacka dig direkt!

Det finns ingen chans att du ångrar dig när du kommer hem! Jag har aldrig hört någon jämra sig över att träningen blev av idag. Det är alltid värt det och du kommer må bra både under och efter passet!

Kom ihåg att känna träningspasset. Känn musklerna som jobbar och känn pulsen i blodet. Lämna mobilen på ljudlös och njut av en timme med dig och din kropp. Träning är inte bara en livsstil utan ett sätt att känna sig mer levande.

“Walking is the man’s best medicine” - Hippokrates.

ROBIN STRELITZ

ROBIN@TRANINGSKLUBBENKALMAR.SE