Annons
Feature

Robin Strelitz: PT-Robins tips på sommarträning

Nu är sommaren här och det innebär för många att träningen flyttar utomhus. Risken med träning utomhus är att man bara tränar puls och glömmer den otroligt viktiga och fantastiska styrketräningen.
Robin Strelitz
Publicerad 23 juli 2023
Detta är en personligt skriven text i Kalmarposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Det är alltid synd när man tappar styrka tycker jag, för det är så lätt att bevara genom enkla rörelser. Kombinerar du dessutom styrketräningen med dynamisk rörlighetsträning får du ett komplett pass! Här är tips på fem övningar som passar perfekt till löprundan eller i trädgården.

1. Masken - Börja med att stå upp som vanligt. Sätt ner händerna på marken och vandra fram tills du hamnar i en armhävningsposition, tryck dig kontrollerat tillbaka. Försök att ha så raka ben du kan genom hela rörelsen. Vill du utmana kan du lägga in en armhävning.

Annons

2. Step Ups - I den här varianten står du på långsidan av upphöjningen. Stå kvar på samma ben ett helt set och sänk kontrollerat ner. Du kan utmana genom att öka avsatsen så stödbenet får jobba mindre.

3. Pull-Ups - Hittar du en ett bra räcke så passa alltid på! Kom ihåg att hålla skulderbladen sänkta och spänna ryggen på vägen upp. Utmana genom att nästan helt lägga dig ner under stången.

4. Utfall fram och bak! - I den här varianten växlar du mellan utfall fram och bak med samma ben! Kom ihåg att ha en upprätt position och gör gärna övningen långsammare än vanligt. Kontroll är viktigast.

5. Spindelmannen - Den här rörelsen ger dig rörlighet i både bröstrygg och höft! Stå i en armhävningsposition och sätt din fot så nära utsidan av handen du kan. Stanna kvar en stund här och hitta en stretch i framsida lår. Sedan roterar du upp armen på samma sida som foten. Jobba gärna dynamiskt mellan höger och vänster sida.

För optimal hemmaträning behöver du lära dig att använda terräng och tunga redskap du kan hitta hemma. Tricket är att koka soppa på spik och skapa roliga träningspass med det du har. Det finns billig utrustning att köpa i olika butiker, men du kan lika gärna använda dig av några tunga stenar. Gör passen korta och intensiva, mellan 15 och 20 minuter och träna någonting varje dag. Bestäm alltid hela ditt träningspass innan du kör och skriv gärna ner det på ett papper eller en tavla. Det skapar en känsla av utmaning och ökar chanserna att du gör hela ditt träningspass!

Vi ses som vanligt på Träningsklubben i Kalmar men också på Facebook

och Instagram som “PT-Robin” och ”Träningsklubben”.

ROBIN STRELITZ ROBIN@TRANINGSKLUBBENKALMAR.SE

Annons
Annons
Annons
Annons