GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Filmtipset

Snygg men andfådd nytolkning av svensk tungviktare

Utvandrarna (Film, bio)
Publicerad 1 januari 2022
Detta är en recension i Kalmarposten. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Foto: SF Studios

Trots en lite ledsam avsaknad av charmiga småländska dialekter är Gustaf Skarsgård och Lisa Carlehed enastående bra i Erik Poppes nya filmatisering av Vilhelm Mobergs folkkära “Utvandrarna”-svit. I rollerna som utvandrande Karl-Oskar och Kristina, som i mitten av 1800-talet byter karg svält i Småland mot framtidshoppet i Minnesota (USA), ger de ansikte åt en omtalad och romantisk del av den svenska historien. Människorna som modigt slet upp sina rötter, korsade det stormiga havet och på helt okänd mark lade grunden för en bättre framtid för sina barn och barnbarn lever och andas innanför Mobergs pärmar.

Jan Troells mästerliga filmer från 70-talet hade totalt sex timmar speltid på sig att fånga de fyra romanerna (“Utvandrarna”, “Invandrarna”, “Nybyggarna” och “Sista brevet till Sverige”) och tyvärr blir det en väldigt märkbar försämring när Poppes film bara får 150 minuter till samma uppgift. En del karaktärer slopas helt och andra bara glimtar förbi, den olycksdrabbade familjens tunga trauman avverkas på löpande band utan andrum och narrativa genvägar försvagar helheten. Kärnan i Mobergs epos finns dock kvar, berättelsen är fortsatt gripande och den pampiga och snygga produktionen imponerar. Sammantaget är det en mycket sevärd svensk storfilm som hade potential att bli så mycket bättre.

Viktor Jerner