GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Filmtipset

Spännande nytt perspektiv på ökänd historisk skandal

Gaslit (Miniserie, Viaplay)
Publicerad 16 juli 2022
Detta är en recension i Kalmarposten. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Foto: Viaplay

Senast superstjärnan Julia Roberts gjorde en tv-serie, då med 2018 års kluriga “Homecoming”, blev det en succé av enorma mått. Nu återförenas hon med samma producent, Sam Esmail (även hjärnan bakom fantastiska “Mr. Robot”), och återigen är resultatet en pärla som ej får missas.

”Gaslit” (2022) skildrar den ökända och internationellt omskrivna Watergate-skandalen från ett färskt perspektiv, centrerat kring författaren, tv-profilen och politikerfrun Martha Mitchell (spelad av Roberts). På grund av hennes makes (en nästintill oigenkännlig Sean Penn i högform) nära relation med president Nixon hamnade hon mitt i ett smutsigt spel med volatilt skiftande lojaliteter och brutala karaktärsmord. Spänningen är konstant tryckande och även om händelseförloppet är inristat på historiens stentavlor känns det som att vad som helst kan hända.

Varje sekund som den alltid sevärda Roberts är i bild är en fröjd och serien i sig lever upp till hennes mäktiga och mångbottnade prestation. Hon förkroppsligar tematiken om en älskvärt frispråkig kvinna som som är nära att tystas helt av en mansdominerad och uppknäppt värld, något som tyvärr känns aktuellt än idag. Dessutom har serien en oemotståndlig atmosfär som påminner om 70-talets snåriga konspirationsthrillers, en svårslagen rollista (Dan Stevens, Shea Whigham, Betty Gilpin, Chris Bauer, John Carrol Lynch, Chris Messina m.fl. är alla lysande) och sömlöst invävd humor och värme. En banger!

Viktor Jerner