GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Filmtipset

Stillsamt vackert om introverta konstnärssjälar

Conversations with Friends (Serie, HBO Max)
Publicerad 21 augusti 2022
Detta är en recension i Kalmarposten. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Conversations with Friends (Serie, HBO Max). Foto: HBO Max
Conversations with Friends (Serie, HBO Max). Foto: HBO Max

Den som likt undertecknad älskade serien “Normal People” (2020) får bara inte missa “Conversations with Friends” (2022), dess kriminellt underskattade syskon. Med en annan Sally Rooney-roman som grundmaterial och mestadels samma produktionsteam (regissören Lenny Abrahamson, bland andra) så är bandet mellan de två serierna starkt. Likt i alla Rooneys berättelser kretsar handlingen kring en grupp unga vuxna som trevande försöker navigera sig igenom det turbulenta gränslandet mellan ungdom och vuxenliv. Huvudkaraktären tillika litteraturstudenten Frances (Alison Oliver) får det extra tufft på den fronten när hon inleder en relation med en gift skådespelare (Joe Alwyn) med depressionsproblem, vilket skapar både förväntade och oanade konsekvenser.

Både Oliver och Alwyn är så mästerligt återhållsamma i sina prestationer och lyckas ge sina slutna och fåordiga karaktärer så makalöst mycket intensitet och elektricitet, så pass att man inte kan slita ögonen ifrån dem. Det småskaliga berättandet och det ytterst lugna tempot, som en del tycks ogilla, tillhör enligt mig seriens bästa sidor och ger den en meditativ kvalitet som engagerar på djupet. Även det urläckra analoga fotot, det föredömligt slimmade formatet (25 minuter långa avsnitt är uppfriskande i ett hav av onödigt långa dramaserier) och den fina skildringen av kommunikation mellan introverta gör “Conversations with Friends” till ett absolut måste.

Text: Viktor Jerner