GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Filmtipset

Traditionell slasher med oväntad antagonist

X (Digital hyrfilm)
Publicerad 6 augusti 2022
Detta är en recension i Kalmarposten. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
X (Digital hyrfilm) Foto: Scanbox Entertainment
X (Digital hyrfilm) Foto: Scanbox Entertainment

Det är 70-tal och ett gäng unga vuxna med naiva drömmar beger sig ut på landsbygden för att spela in “nästa stora porrfilm”. Den bondgård som de ska använda som inspelningsplats har de hyrt av ett märkligt och smått fientligt äldre par som inte har någon aning om vad den ska användas till. Vad kan gå fel? Allt och lite till, blir karaktärerna i “X” (2022) snart varse. Likt i en traditionell slasher börjar nämligen lik efter lik dyka upp, det ena mer bestialiskt slaktat än det andra. Främst följer vi skådespelerskan Maxine (en enastående Mia Goth) som är en lagom gåtfull och nyanserad karaktär, vilket gör att det är lätt att dras med i hennes desperata kamp för överlevnad och engageras i hennes öde.

Filmen har en ljuvligt “old school” känsla över sig (både visuellt och tonmässigt) och är precis så blodtörstig, glimten i ögat-kreativ och underhållande som jag hoppades på. Utöver det bjuder regissören och manusförfattaren Ti West på en mycket oväntad och unik mördare vars berättelse och motivation faktiskt väcker eftertanke, vilket inte direkt tillhör vanligheterna i genren.

Viktor Jerner