Feature

Robin Strelitz: Träna när man har ont?

I veckan så träffade jag en tjej som har fått träningsförbud för att hon skadat sin tumme. Det är helt rätt att hon inte ska träna sin tumme men vad stoppar henne från att träna resten av kroppen? Jag får ofta höra att träningsintresserade stannar hemma för att de har ont någonstans och det är ju jättesynd, det är tråkigt om du vill träna men inte tror att du kan.
Robin Strelitz
Publicerad 20 maj 2023
Detta är en personligt skriven text i Kalmarposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Montage.
Montage.Foto: Linus Gunnarsson, Mostphotos

Jag tycker inte att man ska sluta träna för att man har ont, det är bättre att du ser på skadan som en möjlighet till att bli ännu starkare!

Jag har själv haft ont i min axel ett tag och det har inte stoppat mig alls. Jag kan inte träna lika mycket överkropp så jag har istället fokuserat på min benträning. För mig blev smärtan en möjlighet att bli ännu starkare. Jag fick också en påminnelse om att träna upp min axelstabilitet, rörlighet och viktiga hjälpmuskler. Jag har försökt att vända mina smärtsignaler till något positivt och anpassade min träning därefter.

Du har två axlar, två armbågar, två handleder, två händer, två skulderblad, två höfter, två ben, två knän, två vrister, en ryggrad och massvis av coremuskler. Det finns fler saker du kan göra än vad du inte kan göra. En skada eller en period av smärta kan ge dig ett utmärkt tillfälle att slipa på mindre utforskade muskler och rörelser. Hur ofta tränar du dina handleder eller övningar som fokuserar på skulderbladets rörlighet?

Ibland behöver ditt problemområde mer träning och väldigt ofta behöver du stärka upp muskler runt omkring. Har du ont i axlarna kanske du inte kan lyfta saker ovanför huvudet just nu men hittar du andra sätt att träna dina axlar kommer du till slut kunna lyfta ovanför huvudet igen.

Om du har ont i knä kan du istället fokusera på övningar som tränar rumpan och andra muskler runt höften. Du kan också ta tillfället i akt att stärka upp dina fötter och vadmuskler. Om du inte klarar av att styrketräna just nu kan du alltid hitta sätt att jobba på rörligheten istället. Anledningen till att du har ont kan rent av vara brist på variation i dina övningar.

Bara för att 1/16 av din kropp är ur funktion betyder inte det att du inte ska träna resten av kroppen! Om du ger dig så lätt behöver du kämpa lite mer på gymmet för att få resultat. Att lära sig att träna genom motgångar är ett viktigt verktyg i din jakt på en hälsosam livsstil, kanske det viktigaste. De som får bäst resultat är de som tränar i regn, inte i solsken.

Vi ses som vanligt på Träningsklubben i Kalmar men också på Facebook och Instagram som “PT-Robin” och "Träningsklubben".

ROBIN STRELITZ

ROBIN@TRANINGSKLUBBENKALMAR.SE