GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Filmtipset

Underbart bångstyrigt kärleksbrev till stökigt filmskapande

Irma Vep (Miniserie, HBO Max)
Publicerad 14 augusti 2022
Detta är en recension i Kalmarposten. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Irma Vep (Miniserie, HBO Max). Foto: HBO Max
Irma Vep (Miniserie, HBO Max). Foto: HBO Max

En serieadaption av en film från 1996 som handlar om den turbulenta filmadaptionen av en stumfilmserie från 1915, inget konstigt alls. De snåriga meta-nivåerna staplas på hög när den franska visionären Olivier Assayas gör påkostad miniserie av sin egen film (med samma namn), den här gången med Alicia Vikander i huvudrollen.

Vikander spelar Mira Harberg, en Hollywood-het skådespelerska som anländer till Paris för att jobba med den excentriska filmskaparen René Vidal. Vidal är i full gång med produktionen av “Irma Vep”, baserad på “Les Vampires” (1915), och Harberg ska spela titelrollen. Allt från budgetproblem, kreativa meningsskiljaktigheter i teamet, drogstinna skådisar och en instabil regissör som hemsöks av sin fallerade relation med huvudrollen i den föregående filmen (Assayas var under en tid gift med Maggie Chung, som spelade Vikanders roll i filmen från 1996, så kopplingarna till verkligheten är tydliga) bäddar för en turbulent och oförutsägbar upplevelse för henne. Det är dock något hon välkomnar med öppet sinne efter en lång rad trygga Hollywood-produktioner som har urholkat hennes kreativa själ.

För den som gillar filmskapande och hela den världen så är “Irma Vep” en helt oemotståndlig serie. De kolliderande originalen, passionen för hantverket och den underbara Paris-atmosfären går rakt till hjärtat och likaså Vikander, som är lika engagerande och sevärd som alltid. Även den meta-präglade mixen av verklighet och fiktion fungerar oerhört bra och ger Assayas möjligheten att ta ut svängarna ordentligt när det gäller ton och berättarstil. En bångstyrig, oförutsägbar och mångbottnad serieupplevelse.

Viktor Jerner