GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Filmtipset

Världens bästa vampyrer är äntligen tillbaka

What We Do in the Shadows (Serie, HBO Max, fyra säsonger)
Publicerad 24 juli 2022
Detta är en recension i Kalmarposten. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
What We Do in the Shadows (Serie, HBO Max, fyra säsonger). Foto: HBO Max
What We Do in the Shadows (Serie, HBO Max, fyra säsonger). Foto: HBO Max

Taika Waititis och Jemaine Clements hysteriskt roliga film “What We Do in the Shadows” gick rakt in i hjärtat på mig när den kom ut år 2014. Greppet med att göra en “mockumentär” (en fejk-dokumentär) där skaparna följer ett gäng vampyrer och skildrar deras vardagliga bekymmer och drömmar är briljant och leder till så många härliga skratt och bisarra scener.

Även i serie-varianten, där handlingen flyttas från Nya Zeeland till USA, fungerar konceptet på samma vis. Vi följer de tre härliga vampyr-rumskamraterna Nandor (Kayvan Novak), Lazlo (Matt Berry) och Nadja (Natasia Demetriou) som efter ett antal hundra år tillsammans går varandra på nerverna, milt sagt. Deras mänskliga hjälpreda Guillermo (Harvey Guillén) försöker desperat hålla ordning på dem samtidigt som han längtar efter dagen då han själv får bli vampyr. Gänget delar också boende med “energivampyren” Colin (Mark Proksch) som stjäl folks energi istället för blod, ofta genom att svepa runt i sterila kontorslandskap på måndagar och berätta om sin gråa och trista helg i smärtsam detalj. Förmodligen den mest verkliga vampyren av dem alla - för vem har inte träffat en sådan?

Den nyligen påbörjade fjärde säsongen lever än så länge inte riktigt upp till den förra (och bästa av alla) men fokuset på Nandors desperata jakt på en fru och Lazlo & Nadjas planer för en vampyrnattklubb har stor potential. Underhållningsnivån är dessutom lika rasande hög som alltid och de föredömligt korta avsnitten (under halvtimmen) bjuder pålitligt på skräckkomedi med sylvass deadpan-humor som förgyller varje vecka.

Viktor Jerner