Annons
Feature

Robin Strelitz: Vill du testa ett experiment? Skriv ner vad du äter en dag i veckan!

Jag träffar många som behöver bli mer medvetna om vad de äter. Om du vill optimera dig själv och se piggare ut kan du bli en detektiv som då och då analyserar din kosthållning. Det kan vara ett skrämmande projekt för vissa att föra kostdagbok över allt de äter, så en smartare variant kan vara att skriva ner vad du äter en dag i veckan!
Robin Strelitz
Publicerad 28 maj 2023
Detta är en personligt skriven text i Kalmarposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Genrebild.
Genrebild.Foto: Mostphotos

Bara att skriva ner vad du äter ger dig en stund av stilla reflektion. Det är värt en hel del att göra det veckovis och kanske blir du påmind om vad som är viktigt för dig. Med hjälp av övningen kan du belysa det du behöver jobba på mer men också ge dig själv en klapp på axeln över vad du ätit för bra mat under dagen.

När kvällen stundar kan du kan göra en överslagsräkning och ställa dig själv några frågor. Får du i dig en rimlig mängd protein i förhållande till hur du tränar? Äter du tillräckligt med kalorier för att prestera på jobbet, på gymmet och hemma? Får du i dig minst en fiberkälla och fettkälla till varje måltid? Hur har din energi varit under dagen? Vad har du ätit idag som är bra? Skriv ner en eller två saker du vill fokusera på nästa vecka och arkivera dina anteckningar till nästa gång.

Annons

Försök att vara så exakt som möjligt när du skriver ner vad du äter. Är du nyfiken på vad du ska leta efter eller hur man räknar kan du be en kunnig om hjälp men att räkna på mat är inte svårt alls. Det finns många webbsidor och appar som kan hjälpa dig att räkna ut hur mycket allt innehåller. Ibland är det tacksamt att upptäcka vissa kaloribomber, speciellt om du har som mål att gå ner i vikt.

Här kommer en punktlista för dig som vill hålla det enkelt:

Skriv ner vilken tid du äter måltiden.

Skriv ner vad du äter och hur mycket i gram eller deciliter, de flesta program som räknar på kalorier och andra näringsämnen använder dessa mått.

Skriv ner hur hungrig/mätt du är efter måltiden och kanske hur dina energinivåer har varit de senaste timmarna.

Här är några extra saker för dig som verkligen vill ha koll:

Använd ett program för att räkna ut din basalomsättning och hur mycket energi du förbrukar under dagen genom aktiviteter.

Undersök hur mycket protein, fett, kolhydrater och kalorier du äter. Stämmer mängden överens med dina mål?

Kom ihåg att du först och främst äter för att överleva. Det betyder att du måste få i dig tillräckligt med mat varje dag och må bra!.

Vi ses som vanligt på Träningsklubben i Kalmar men också på Facebook och Instagram som “PT-Robin” och "Träningsklubben".

Annons

ROBIN STRELITZ

ROBIN@TRANINGSKLUBBENKALMAR.SE

Annons
Annons
Annons
Annons