Feature

XCeed med X-tra allt

Bilbranschen tycks vara besatt av bokstaven X och nya Kia XCeed sitter som en smäck rakt upp i krysset. Trenden att lansera en crossover som bygger på en redan befintlig modell är här för att stanna och koreanerna spelar vidare på konceptet. Den 24:e bokstaven är starkt förknippad med vildmarkslook och fyrhjulsdrift - men konsonanten till trots så erbjuds XCeed enbart med framhjulsdrift.
(P a l m a – M a l l o r c a) • Publicerad 8 augusti 2020
Detta är en recension i Kalmarposten. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.

XCeed är den fjärde medlemmen i Ceed-familjen och förmodligen också det smartaste valet. Förutom den läckra formgivningen så bjussas det på högre markfrigång, lättare insteg, bra lastutrymme och ett baksäte som är delbart i kombinationen 40/20/40. Därmed kan man ta sig fram med både stil och finess.

Foto: CNP AB

Snygg och välutrustad

Kia har plockat fram godbitarna från sina lagerhyllor och begåvat XCeed med det viktigaste vad gäller komfortutrustning. Hit hör exempelvis en modern och tydlig infotainmentskärm på 10,25 tum, rattvärme, möjlighet till digital instrumentering och en riktigt bra backkamera. De två utrustningsnivåerna Advance och Advance Plus är relativt lika, men när det gäller säkerheten så finns det skillnader. Vill man ha finesser som dödavinkelvarnare, adaptiv farthållare och ett aktivt filkörningssystem måste man välja den dyraste nivån. När det gäller avdelningen flärd så erbjuder också den senare utrustningsnivån ett tillägg med gult trim i paneler och stolar som definitivt piggar upp tillvaron.

Foto: CNP AB

Snäll och sportig

Bensinfyran på 140 hästkrafter pinnar på bra och för att minska beslutsångesten så har valmöjligheterna minimerats. Det handlar i princip om du föredrar en sexväxlad manuell eller en sjustegad dubbelkopplingslåda. Vi väljer den sistnämnda och om du vill ägna dig åt mer aktiv körning så finns ett sportläge som vässar såväl gasrespons, styrning som växlingspunkter. Därmed landar toppfarten på 200 km/h samtidigt som noll till hundra rullar på 9,5 sekunder. Att ha en bokstav är populärt och vill man köpa en knallgul Kia med bokstavskombinationen XCeed så hamnar grundpriset på 236 500 kronor plus sjutusen för kulören ”Quantum Yellow”. För dig som vill köra med X-tra grönt samvete så finns även en helt ny laddhybrid men vips åker priset upp till 369 900 kronor exklusive klimatbonus.

Foto: CNP AB
Foto: CNP AB
Foto: CNP AB
Foto: CNP AB
Johannes Gardelöf
Willy Priske