1. Livsstilarrow-down
  2. Kultur & Nöjearrow-down
  3. Familjarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Nöje

Jerner: Cuarón återvänder till sina rötter

Jag älskar när filmskapare efter en tur genom Hollywoods maskineri återvänder till sina rötter och gör en mer småskalig och personlig film, vilket Alfonso Cuaróns Fellini-hyllande "Roma" är ett ypperligt exempel på. Cuarón berättar här om sin egen uppväxt i Mexico City med fokus kring de två kvinnor som uppfostrade honom, hushållerskan Cleo (nykomlingen Yalitza Aparicio) och mamman Sofia (Marina de Tavira).

Nöje

Jerner: Sorg och svartsjuka i starkt isländskt hämnddrama

Den här isländska festivalsnackisen (hade premiär i Cannes förra året) av Hlynur Pálmason knockade mig totalt. Under de kyliga öppningsscenerna kände jag att jag trevade lite med den, men när jag väl fick in rätt våglängd så kapitulerade jag helt och lät den skölja över mig. När eftertexterna väl rullade fick jag plocka upp hakan från golvet.

Nöje

Här kan du se Kalmar live från 8 maj

Kalmar kommun bjuder på direktsändningar från Kalmar teater. Under sändningarna bjuds det på samhällsinformation, uppträdanden och framträdanden från lokala artister, författare och andra kulturföretagare i kommunen.

Nöje

Jerner: Effektfull och skrämmande aktuell titt på alternativt 40-tal

Författaren och journalisten David Simon har genom åren blivit lite av en legend inom tv-världen. Med sitt ikoniska magnum opus “The Wire” (tidernas allra bästa serie, enligt undertecknad) och framgångar som “Treme”, “Show Me a Hero” och senast “The Deuce” har han gång på gång visat att han är en mästare på att blåsa nästintill dokumentärt liv i sina krutdurkar till berättelser. Han väver storslagna och komplexa karaktärsporträtt och använder fiktionens makt för att kunna hålla upp en spegel som blottlägger samtidens skavanker med bitande träffsäkerhet.

Nöje

Jerner: Hemsworth blir John Wick light

Det är tydligt att regissören Sam Hargrave försöker göra någon sorts kombination av “John Wick” och “The Raid”-filmerna med sin actionstänkare “Extraction”. Han har fått med sig ingen mindre än åskguden Thor själv, Chris Hemsworth, in i Bangladeshs djungel där kulorna viner som aldrig förr. Hemsworth spelar den avdankade legosoldaten Tyler Rake som till absolut ingens förvåning tackar ja till ett uppenbart självmordsuppdrag snabbare än någon kan säga biceps. Tomheten och förutsägbarheten i den här typen av film är uppenbar men de som vill ha en adrenalininjektion med riktigt högoktanig action (stundtals imponerande sådan) lär inte bli besvikna, och Hemsworth är dunderstabil.

Nöje

Jerner: Årets hittills bästa film

En kostymklädd chef för ett skoldistrikt är kanske inte det första man tänker på när man hör namnet Hugh Jackman. Allra mest känd är han för att ha spelat superhjälten (mutanten om vi ska vara petiga) Wolverine till blandat resultat, allt från det platta fallet i “X-Men Origins: Wolverine” till briljansen i svansången “Logan”. Han har gjort en del avstickare från storfilmer under sin drygt 25-åriga karriär men vi har aldrig sett honom som vi ser honom i Cory Finleys “Bad Education”, baserad på en sann historia om en omtalad bedrägeri- och försäkringshärva.

Nöje

Jerner: Mustigt koreanskt mästerverk

Redan på konceptnivå är det här en film som är som gjord för mig personligen. Den koreanska mästaren Park Chan-wook tar nämligen en viktoriansk gothic romance-roman ("Fingersmith" av Sarah Waters) och flyttar skådeplatsen från England till 30-talets ockuperade Korea. Den mixen fick det att vattnas i munnen på mig redan på förhand och filmen levde upp till det löftet med besked. Chan-wook tar till varje verktyg som finns i filmmediets verktygslåda och skapar ett episkt porträtt av förtryck och förbjuden kärlek som kryddas med chockerande vändning efter chockerande vändning. Med finkalibrerad elegans rör den sig mellan genrer som romantiskt perioddrama, erotisk thriller och spionfilm. Summan av delarna är nästintill övernaturlig.

Nöje

Jerner: Hysteriskt roliga vampyrer

Nöje

Jerner: Kvinnlig frigörelse i stark ny Netflix-snackis

Kalmar

Biostaden satsar på uthyrning av salonger

Nöje

Jerner: Meditativ fullträff med buss-Driver

Adam Driver är utan tvekan en av årtiondets mest imponerande och betydande skådespelare. I ett hav av varierade och alltid briljanta rolltolkningar är det inte helt lätt att urskilja den prestation som skiner lite starkare än de andra, men för mig är det titelrollen i Jim Jarmuschs "Paterson". Här spelar han en vanlig man med ett vanligt liv, ett vanligt jobb, en vanlig partner och vanliga bekymmer. Dag ut och dag in genomför han samma rutin, både som busschaufför och hobbypoet, och är så älskvärt nöjd med sin tillvaro. Jarmusch skriver med filmen ett passionerat kärleksbrev till skönheten i det ordinära, enkla och vardagliga. Stoffet är urstarkt men det är främst nyanserna i Drivers lika subtila som sublima skådespel som gör "Paterson" till en fullträff. En mer underbart "zen" film går inte att finna.

Kalmar

Jerner: Stökiga polispolare i trubbel igen

I Michael Bays “Bad Boys” (1995) och “Bad Boys II” (2003) fick vi lära känna de två bråkstakarna tillika Miami-poliserna Mike (Will Smith) och Marcus (Martin Lawrence). Deras gränslösa förmåga att försätta sig själva i direkt livsfara och riva hela kvarter i jakten på brottslingar gör att de ständigt balanserar på den tunna blåa linjen. Varför de får fortsätta bedriva polisarbete är därför mycket oklart, men nu är de tillbaka igen på vita duken efter 17 års uppehåll.