GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

En stad i utveckling och ännu ett brev till regeringen

Lisa Söderholm, Centrumutvecklare Kalmar City, skriver om hur våra städer riskerar att förlora sina i grunden livskraftiga företag.
Foto: Linus Gunnarsson
Detta är en insändare i kalmarposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Positiva nyheter i dagarna - Petter A. Stordalen storsatsar i Kalmar tillsammans med LW Fastigheter, ett nytt hotell ska byggas. Jag gillade presskonferensen, Petter är extremt energisk och positiv, han påminde oss om den där stoltheten vi har över vår stad. Han pratade om Kalmarunionen, vår historia och hur mycket som har hänt här sedan hans senaste besök.

Och ibland behöver vi påminna oss om allt det positiva som faktiskt sker, kanske speciellt efter ett år med pandemi då det är lätt att hamna i en känsla av att allt står still. För att göra det behöver vi ta några steg bakåt och se det större perspektivet. Jag brukar ibland blunda och tänka tillbaka på den tid då Kvarnholmens restauranger hade stängt under hela industrisemestern och alla drog till Öland, Kalmar var dött på sommaren. När jag öppnar ögonen igen står jag mitt i folkvimlet på Larmtorget en torsdagskväll i juli och det känns som att hela Kalmar är där och klappar i takt med musiken. Uteserveringarna är större än någonsin och Kalmar är allt annat än dött.

Kalmar har kommit långt och staden har satt sig på kartan i många sammanhang och det är såklart en mix av stora satsningar från både kommunen, fastighetsägare, näringslivet, kulturen, föreningslivet med flera som ligger bakom och det arbetet måste fortsätta. En stads utveckling får aldrig stanna upp, vi måste fortsätta att tänka nytt och vara kreativa tillsammans för annars riskerar vi att hamna där igen...att alla lämnar Kalmar och åker någon annanstans. Utveckla eller avveckla brukar man ju säga och Kalmar är definitivt en stad i utveckling!

I torsdags träffade jag Marianne, en fantastisk engagerad Kalmarbo med ännu fler goda idéer på hur vi kan levandegöra staden. Vi sågs över en coronasäker lunch på Postgatan (fantastisk god kyckling by the way) Och hon är inte ensam, vi får löpande in många förslag och tankar från Kalmarbor som vill se staden utvecklas och vi har kommit fram till att vi ska tratta ner det engagemanget och göra något konkret av det. Kalmar Citys klassiska arbetsmodell ”tratten” går att applicera även på Kalmarborna och då Mariannes tankar går helt hand i hand med vår vision för stadskärnan så kändes det naturligt att börja med hennes.

Men tillbaka till nuläget. Jag nämnde att vi var på Postgatan, jag och Marianne. En restaurang likt många andra som fortsätter att kämpa i krisen. Ett år har nu gått och situationen är i det närmaste ohållbar för många företag och branscher representerade i stadskärnan. Ska Kalmar fortsätta på sin positiva resa måste vi också hjälpa dessa företag som vi annars riskerar att förlora. För vad vore Kalmar utan sina mysiga restauranger, charmiga kaféer, sina unika butiker längs med kullerstensgatorna på Kvarnholmen och sitt breda kulturutbud? Det är många företag som tillsammans står för en stor del vår stads attraktivitet.

Situationen ser likadan ut över hela landet, våra städer riskerar att förlora sina i grunden livskraftiga företag. Jag har stor respekt för att vi måste göra vad vi kan för bromsa smittspridningen, det är bristen på stöd jag reagerar på. Så därför skrev jag och 28 av mina branschkollegor i dagarna ett brev till regeringen som tyvärr inte verkar förstå det akuta i situationen.

Vårt upprop har ekat genom landet under den senaste veckan. Både lokal, regional och nationell media har hört oss och publicerat intervjuer och debattartiklar. Företrädare för näringslivet hör av sig och tackar för initiativet. Nu hoppas vi att också regeringen hör oss.

Du kan läsa brevet i sin helhet här nedan:

Tack för att du läser!

Lisa Söderholm, Centrumutvecklare Kalmar City

Läs mer