Annons
Insändare

Insändare: ”Sluta anklaga varandra och fokusera på att hålla AVSTÅND!”

Sluta gnälla på skidresenärer och fokusera på det som är viktigt oavsett om vi är i hemma eller i fjällen; avstånd!
Publicerad 8 mars 2021
Foto: Mostphotos

Varför läggs det så mycket energi och fokus på fjällen, och på att kritisera de som valt att åka skidor på sportlovet? Att minska smittspridningen handlar inte om fjällen! Det handlar om huruvida människor följer rekommendation och håller avstånd!

Varför kritiseras inte de människor som inte följer rekommendationerna istället? De som är de riktiga smittspridarna! De finns både i fjällen och hemma i Kalmar!

Annons

Det går att bo, äta och umgås bara med familjen, både hemma och i fjällen. Det går att hålla avstånd och inte blanda sig med nya människor, både hemma och i fjällen. Det går att göra bra och dåliga val, både hemma och i fjällen.

Hur kan någon påstå att människor som åker iväg till fjällen inte kan ta ansvar? Vad är detta för ointelligent, generaliserande och fördomsfullt raljerande? Och hur kan någon anse sig förmer än de som åker till fjällen?

Dessa skidturister speglar troligtvis samhället ganska bra. Där finns både de som sköter sig exemplariskt, och de som fullständigt skiter i alla rekommendationer! Om någon har så starka åsikter om att Sverige måste stängas, så får de klaga hos de folkvalda beslutsfattarna, och FHM! De har helhetsbilden över belastningen av Covid-vårdplatser i landet, och makten över en ”lock-down”. Det hjälper inte att gnälla på skidåkarna i fjällen!

Ett behov av syndabockar, rädsla eller okunskap?

Mår människor bättre av att gå samman och utse en specifik grupp till syndabockar för en ökad smittspridning? Är det ett av mänsklighetens dåliga flockbeteende som kickar in? De enskilda ser sin chans, att genom medverkan i en mobb, visa sin ”höga moral” och lägga skulden till ett problem på någon annan. Synas och höras, som en ”bättre människa” på sociala medier.

På sociala plattformar finns en konstant, nästan hatisk, ”skamning” av de människor, som valt att spendera sportlovet i fjällen. Om det inte är mänsklighetens behov av syndabockar, vad beror det på då? Okunskap? Rädsla?

Eller är det en mobb, som genom att kasta skit på de som åker iväg på sportlovet, tror sig stå på vårdpersonalens sida? Som tror sig beskydda, försvara och hylla alla IVA- sköterskor ..... ? Och som i sin okunskap om smittspridning, inte förstår att det går att följa regler och avståndsrekommendationer lika bra fjällen, som i resten av samhället? Det blir nästan absurt när man ställer sig dessa frågor. Blinda pekar denna mobb med hela handen i riktning mot fjällen, när de i själva verket borde peka inåt, och ifrågasätta sig själva!

Eller, är det ett sätt för de människor som ingår i denna mobb, att friskriva sig själva från ansvar till den situation vi nu står inför? En situation med en tredje våg, vilken förövrigt började långt innan sportloven drog igång. En situation som alla i Sverige är ansvariga för, inte fjällturismen! Det har blivit en blind jakt på syndabockar istället för att se det verkliga problemet!

Tar bort fokus från det som är viktigt: Att hålla avstånd och inte umgås med nya kontakter!

Detta helt menlösa skuldbeläggande, tar bort fokus från det absolut viktigaste just nu: ATT HÅLLA AVSTÅND och INTE UMGÅS MED NYA KONTAKTER.

Annons

Vad och vilka ska skuldbeläggas efter vecka 9? Vallfärdandet till Öland i påsk, då alla Stockholmare ska fixa till sina sommarhus? Då hjordar av människor drar genom IKEA Kalmar, stannar på matställen utmed vägen. Eller husvagnsturisterna? Ska vi bunta ihop dem till en enhet, och kalla alla för oansvariga? Det vore väl inte heller så intelligent!

Ett argument som är återkommande, är att en skidåkare blir en ökad belastning för sjukvården om olyckan är framme. Och ja, det stämmer. Men om vi ska underlätta för sjukvården bör väl alla aktiviteter med högre skaderisk kritiseras! Hockey, fotboll, handboll, motorkross, ridsport, cykling, mountainbike....osv! Sammanlagt är denna belastning högre för sjukvården, under längre tid och inte bara under TRE sportlovsveckor! (Se MSBs statistiska publikation; Fysisk aktivitet och skador.)

Ingen vågar stå upp mot denna mobb, pga risken att bli uthängd.

Det är svårt att stå emot en mobb, som bygger sin övertygelse på rättvisa och mänsklighet. En mobb som framstår som rättfärdig, och moraliskt korrekt. Ingen vågar göra sig osams med grupp som använder landets hyllade IVA-hjältar som rättfärdigande gurus. Risken att hängas ut på sociala plattformar, som oansvarig och omoralisk i en pågående pandemi, är alldeles för obehaglig! Därför fortsätter detta eviga hackande och skuldbeläggande. Trots att det i själva verket är helt menlöst! Det löser ingenting!

Skulden för den tredje vågen bär vi alla!

Det går att vara fjällresenär, utan att trängas med andra människor! Det är inte fjällen, och inte resandet i sig, som är problemet till de stigande smittotalen. Det är människors brist på avstånd, i hela landet! Det går inte skuldbelägga en grupp skidåkare för den tredje vågen! Det går heller inte tro att den skulle elimineras om fjällturismen ställdes in. De som missköter sig i fjällen, missköter sig hemma också! De ungdomar som festar i fjällen festar hemma oxå.

Det är väldigt tragiskt att mänskligheten väljer att hacka på varann, istället för att sluta upp kring avgörande faktorer i denna pandemi: AVSTÅND!

Och så har vi de som menar att de som varit i fjällen inte borde ha rätt till någon sjukvård. Låt mig säga så här:

Det finns en stor chans att det är en FJÄLLTURIST, som till vardags jobbar med Covid, som räddar livet på dig om DU blir riktigt sjuk!

/Ansvarstagande Avståndstagare

Insändare Insändare
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons