Annons

11 000 personer har samlats på Sveriges största läger – ungdomar från Kalmar på plats

I lördags, den 30 juli, öppnade Jamboree22 som är Sveriges största ungdomsläger med över 11 000 deltagare i åldrarna 10 till 18 år. 400 scoutkårer från hela Sverige har samlats i Norra Åsum utanför Kristianstad. På plats finns Falkens Scoutkår från Kalmar och stämningen är god.
Publicerad 2 augusti 2022
På bild (i portalen till deras lilla lägerby som Falken delar med Bergkvara scoutkår och Hummelstad scoutkår) finns på övre raden från vänster: Eskil Norén, Hanna Labbé Sandelin, Lily Peterson, Ellen Jönsson, stående på nedre rad är Alvin Feltenstedt och Joel Doback. Foto: Privat
På bild (i portalen till deras lilla lägerby som Falken delar med Bergkvara scoutkår och Hummelstad scoutkår) finns på övre raden från vänster: Eskil Norén, Hanna Labbé Sandelin, Lily Peterson, Ellen Jönsson, stående på nedre rad är Alvin Feltenstedt och Joel Doback. Foto: Privat

– Vi kom i lördags och började bygga på lägret. Nu är vi igång med olika aktiviteter, säger Hanna Labbé Sandelin, som är en av scouterna från Falkens Scoutkår.

Falkens Scoutkår bor tillsammans med Bergkvara och Hummelstad scoutkårer i sin lilla by. I lägerbyn har de tält, gemensamt kök och samling vid flaggstången morgon och kväll.

Annons

– Vi har byggt en portal som går till vår lägerby, som man går igenom för att komma till byn. Vi har byggt upp slanor och hängt upp våra fanor och sådär.. Och så har vi en flaggstång. En kväll var det en jättefin dimma som la sig över det öppna fältet, berättar Joel Doback.

Regnoväder har de tack och lov än så länge sluppit.

– Men det blev lite fuktigt på grund av dimman på kvällen, säger Joel.

Scouterna bor i i tält, lagar mat ute, upplever spännande äventyr och träffar nya kompisar under en veckas tid. Det finns planerade program att utföra, men även utrymme och möjlighet för spontana aktiviteter. På Jamboree22 finns caféer, restaurang, shower, försäljning av kläder och scoutprylar, samt aktivitetshubbar som är anpassade efter ålderskategorier.

Falkens Scoutkår med flera på Jamboree22. Foto: Privat
Falkens Scoutkår med flera på Jamboree22. Foto: Privat

Utöver äventyr, lek och annat roligt diskuteras även viktiga samhällsfrågor som demokrati, fred och klimat. Årets tema är ”Drömmen om en hållbar värld”.

– På hubbarna, som vi går till om dagarna, träffar vi andra personer från olika kårer som är typ lika gamla som oss, 12 till 15 år. Sen finns det också olika aktivitetsvärldar som man kan vara i. Vi har besökt en som hette ”suntprat” och då spelade vi ett spel där man fick diskutera vad man skulle ha gjort i olika scenarion, säger Hanna Labbé Sandelin.

Dagsaktiviteterna genomsyras av temat på olika sätt i fyra världar som fokuserar på miljö (Aero), ett lyckligt liv (Blink), rättvisa (Metro) samt fred och frihet (Brigg).

Fikadags! Foto: Privat
Fikadags! Foto: Privat

Berätta om temat för lägret, Drömmen om en hållbar värld!

– Temat handlar om en hållbar framtid. De har byggt upp de olika världarna som har lite olika koncept. Varje värld är i en stor skogsdunge. Man går igenom en byggd portal och där inne finns det olika saker att göra. Det går runt statister i dräkter och det spelas musik. I ena världen är alla lyckliga, det är lika rättigheter mellan kvinnor och män och allt är rättvist, och så är det väldigt mycket miljötänk. I en annan värld var inget unikt, allt var samma och likadant, berättar Eskil Norén från Falken.

360 av deltagarna kommer från andra länder och bland annat medverkar ett antal flyktingar från Ukraina. Scouterna har tagit initiativet till att bjuda in unga på flykt till Jamboree22, eftersom flyktingarna behöver få positiva upplevelser som kontrast till erfarenheterna av kriget. De ukrainska ungdomar som tackat ja deltar utan kostnad.

Annons

– Vi har sett ganska många av de internationella scouterna. De kommer bland annat från Storbritannien, Frankrike, Ukraina, Belgien, Tyskland, Norge och Uganda, men vi har inte hunnit prata så mycket med dem ännu, säger Ellen Jönsson.

Scouterna från Falkens Scoutkår stannar på Jamboree22 till lägrets sista dag den 6 augusti.

– Vi kommer ha en karneval, disco och konserter med band som spelar. Det blir lägerbål och avslutning och så får vi märken. Det kommer hända ännu mer men det är det vi vet nu, säger Lily Peterson.

Scouter på Jamboree22. Foto:Patrik Hedljung
Scouter på Jamboree22. Foto:Patrik Hedljung
Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons