Annons

15-årige skytten får sänkt straff – sköt tonårspojke i ansiktet

Den 15-årige skytt som dömdes för mordförsök på en tonårspojke efter en skjutning utanför Coop i Norrliden får sänkt straff, rapporterar Barometern.
Publicerad 13 september 2023 • Uppdaterad 13 september 2023
Arkivbilder.
Arkivbilder.Foto: Linus Gunnarsson, Ur polisens förundersökning

Göta hovrätt har sagt sitt. Den 15-årige pojken som dömdes till sluten ungdomsvård i tre år och två månader för mordförsöket utanför Coop i Norrliden får sitt straff sänkt, skriver tidningen Barometern.

Påföljden bestäms istället till två års sluten ungdomsvård. Göta hovrätt skriver att man beaktar skyttens unga ålder och att det inte finns villkorlig frigivning vid sluten ungdomsvård. Kalmar tingsrätt bedömer straffvärdet till 14 års fängelse om mordförsöket begåtts av en vuxen person.

Annons

Ytterligare två tonårspojkar, som är 16 och 17 år gamla, dömdes för anstiftan till mord och även de får sitt straff sänkt. 16-åringen får sitt straff sänkt till två år och fyra månaders sluten ungdomsvård från fyra års sluten ungdomsvård och 17-åringen ska nu avtjäna tre års sluten ungdomsvård istället för fyra. Även där gör hovrätten bedömningen att det beror på gärningspersonernas unga ålder och att det inte finns villkorlig frigivning vid sluten ungdomsvård.

Barometern rapporterar att den 18-åring som körde skytten till Kalmar får skärpt straff. Han dömdes till två år och fyra månaders fängelse för medhjälp till mord, men Göta hovrätt skärper straffet till tre år och två månaders fängelse.

En 17-årig man från länet dömdes för grovt skyddande av brottsling där påföljden bestämdes till 120 timmars samhällstjänst. Detta efter att han dagen efter skjutningen mottagit pengar för att ge till skytten för att han skulle kunna ta sig från Kalmar. Göta hovrätt gör bedömningen att det inte rör sig om något grovt brott och sänker straffet till 70 timmars samhällstjänst.

Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons