Annons

15-åring döms för Coop–skjutningen i Norrliden

En 15-årig kille döms till sluten ungdomsvård efter att han skjutit en 16-årig kille i ansiktet utanför Coop i Norrliden i vintras.
Kalmar • Publicerad 4 juli 2023
Skjutningen ägde rum den 18 december 2022.
Skjutningen ägde rum den 18 december 2022.Foto: Linus Gunnarsson

Strax efter klockan 11 på tisdagsförmiddagen meddelade Kalmar tingsrätt sin dom gällande skjutningen utanför Coop i Norrliden den 18 december förra året, där en då 16-årig kille skadades allvarligt efter att ha träffats av ett skott i ansiktet och ett i benet.

En 15-årig kille bosatt i Stockholms län kunde redan dagen efter skjutningen misstänkas som skytt – och nu döms han för försök till mord efter att han på uppdrag av två andra unga män skjutit 16-åringen. Han har inte kunnat eller velat redogöra för anledningen till att han åkte till Kalmar.

Annons

”Tingsrätten finner att det genom det sätt vittnena beskrivit honom, att hans dna anträffats i närheten av platsen för skjutningen och vad som i övrigt framkommit att det är ställt utom allt rimligt tvivel att det var NN (15-åringen, reds. anm.) som sköt målsägande (16-åringen, reds. anm.)”, skriver tingsrätten i sin dom.

Påföljden för 15-åringen bestäms till sluten ungdomsvård i tre år och två månader för mordförsöket. Han döms även för grovt vapenbrott och ringa narkotikabrott. 15-åringen ska betala drygt 320 000 kronor i skadestånd till offret tillsammans med andra inblandade.

Den 15-åriga skytten väntade in brottsoffret på Coop i Norrliden.
Den 15-åriga skytten väntade in brottsoffret på Coop i Norrliden.Foto: Ur polisens förundersökning

Två killar, 17 år gamla, döms för anstiftan av försök till mord efter att de gett 15-åringen i uppdrag att ha ihjäl 16-åringen. För detta skulle skytten få 100 000 kronor, men när det visade sig att det tilltänkta offret överlevt blev en av anstiftarna upprörd och sänkte belöningen till 15 000 kronor i stället. Mordplanerna i Kalmar avslöjades genom att polisen i Stockholmsområdet avlyssnade killarna med koppling till gängkriminalitet.

Utöver anstiftan av försök till mord döms en utav dem för grovt vapenbrott och två fall av vapenbrott. De unga männen döms till fyra års sluten ungdomsvård för brotten.

Som KalmarPosten tidigare rapporterat om åtalades totalt sju personer för inblandning i mordförsöket.

En 19-årig man och en 27-årig kvinna från Stockholms län åtalades för medhjälp till försök till mord efter att de ska ha kört skytten från Stockholm till Kalmar, i vetskap om att någon skulle bli skjuten.

19-åringen döms till fängelse i två år för medhjälp till mordförsöket samt brott mot vapenlagen och narkotikabrott medan kvinnan frias från all inblandning i mordförsöket, då det inte är styrkt att hon haft vetskap om vad 15-åringen skulle göra i Kalmar. Hon döms för brott mot vapenlagen och narkotikabrott i ett annat ärende.

En sjätte och sjunde person, en 17-årig man och en 25-årig man, åtalades för grovt skyddande av brottsling. 17-åringen döms för detta då han dagen efter att skjutningen ägt rum hjälpt skytten att resa från Kalmar. Detta med hjälp av att motta pengar från 25-åringen, ta ut dem och sedan ge till 15-åringen för att han skulle kunna köpa en tågbiljett hem.

Straffet för 17-åringen bestäms till 120 timmars samhällstjänst. 25-åringen frias från brott, då det inte går att styrka att han ska haft kännedom av vad pengarna skulle gå till.

Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons