GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

18-årig man döms för grovt vapenbrott och narkotikabrott – förvarade knark på vinden

En tidigare ostraffad 18-årig kille döms nu vid Kalmar tingsrätt till fängelse för narkotikabrott och grovt vapenbrott efter att polis under mordspaning och husrannsakan hittade över 200 gram cannabis och ett vapen i ett vindsförråd.
Kalmar • Publicerad 21 november 2022
På sin vind förvarade 18-åringen narkotika.
På sin vind förvarade 18-åringen narkotika.Foto: Polisen

Det var i augusti när polisen spanade på en 28-årig man i Kalmar som är misstänkt för medhjälp till mord vid Funkaboskolan i våras som 18-åringen påträffades. Under polisens spaningsarbete så uppmärksammade de hur den nu mordmisstänkte mannen träffade 18-åringen i vad som var ett utbyte av narkotika, då den unga killen efter mötet bar på en svart plastpåse. Enligt tingsrättens dom överlät 28-åringen omkring 80 gram cannabis till 18-åringen. I förhör uppger 18-åringen att han visste om vem 28-åringen var men att de inte har träffats tidigare.

Efter att polisen hade uppmärksammat mötet så kunde de följa efter 18-åringen och kontrollerade sedan honom. När polis pratade med killen misstänkte de att han var narkotikapåverkad, vilket stämde och han döms även för två fall av ringa narkotikabrott. I förhör med polisen på plats ska han ha uttalat att det inte ”borde” finnas narkotika i hans hem varav polisen beslutade sig för att göra en husrannsakan i 18-åringens bostad där han bodde ihop med sin familj.

I samband med husrannsakan hittade polisen över 200 gram cannabis och 7 gram kokain i ett vindsförråd som tillhörde bostaden där 18-åringen bodde. Narkotikan var tänkt att säljas vidare och chatthistorik i 18-åringens mobiltelefon talar för att han tidigare sålt narkotika. På förpackningarna fanns även fingeravtryck från 28-åringen och 18-åringen. I en påse som omhändertogs från vinden hittades även ett vapen som var en omgjord start-, singal- och tårgaspistol som förvarades med magasin och skarp ammunition.

Efter husrannsakan kunde polis sedan gripa killen som senare häktades. I förhör har han uppgett att han vetat om att det funnits narkotika på vinden men att han låtit andra förvara narkotikan där. Han beskriver i förhör hur han fick frågan av andra att förvara narkotikan på vindsutrymmet och att detta bara skulle ske en gång, men att det hände vid flera tillfällen. Enligt 18-åringen ska han ha gjort det för att "inte själv bli dödad”. Uppgifterna om att några andra skulle ha förvarat narkotikan på vinden anser dock tingsrätten som vaga.

”Utredningen ger dock inte tillräckligt stöd åt påståendet att NN även har förvärvat och transporterat narkotikan. NN uppgifter om att narkotikan inte tillhörde honom kan inte heller lämnas utan avseende. Han ska därför endast dömas för att ha förvarat narkotika som inte varit avsedd för eget bruk”, skriver Kalmar Tingsrätt sitt utlåtande.

Bara dagar efter spaningsarbetet så kunde 28-åringen gripas och häktas misstänkt för inblandning i dödsskjutningen och han döms nu även för narkotikabrott för överlämningen till 18-åringen. Mannen erkänner brott och döms till villkorlig dom och samhällstjänst i 50 timmar.

18-åringen erkänner de två fall av ringa narkotikabrott men nekar att han ska ha gjort sig skyldig till narkotikabrott och grovt vapenbrott. Han döms till två år och tre månaders fängelse.

Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.