19-årige Andreas blir nämndeman i hovrätten

Chatrine Pålsson Ahlgren (KD) lämnar: ”Vill se generationsskifte”.
Publicerad 6 oktober 2020
Andreas Salomonsson tar över uppdraget efter Chatrine Pålsson Ahlgren.
Andreas Salomonsson tar över uppdraget efter Chatrine Pålsson Ahlgren.Foto: Wilhelm Nilsson

Andreas Salomonsson, 19, från Kalmar har minst sagt haft ett fartfyllt år. I våras tog han över ordförandeposten för KDU i Kalmar län. I somras tog han examen på samhällsprogrammet på Cis. Nu blir han nämndeman i Göta hovrätt.

– Klart att det är speciellt när man är så pass ung. Jag ser dock inte min ålder som något problem, utan någon gång måste man ta sig an ett uppdrag för att växa in i det. Det känner jag att jag är mogen att ställas inför, säger Andreas Salomonsson som tidigare i år tog över ordförandeposten för KDU i Kalmar län.

19-åringen har en utländsk bakgrund, vars släkt är tjeckisk-rysk. Andreas menar att hans bakgrund har gett honom erfarenheter och olika perspektiv på samhället i stort.

– Mormor och morfar flydde från Prag under kriget. I Tjeckien har man alltid umgåtts med de äldre, och det var med mormor och morfar som jag lekte med när jag var liten. De gav mig väldigt tidigt berättelser om deras liv där nere. Erfarenheterna kommer jag definitivt ha nytta av som nämndeman, förklarar han.

Andreas fick förfrågan om att ta över uppdraget efter Chatrine Pålsson Ahlgren (KD). Företrädaren älskar sitt uppdrag men ansåg att det var dags att lämna över det till den yngre generationen. En inre rungande röst sade genast ”ja”. Men det krävdes betänketid innan han kom med ett officiellt yttrande.

– Dels tvekade jag på min unga ålder, att jag inte hade så mycket erfarenhet. Det var då det slog mig att jag har vad som krävs för att kunna samla på mig den erfarenheten. Jobbigast i beslutet var nog att det finns risk att utsättas för hot. Även den tanken tacklade jag genom min bakgrund att vi alltid har kunnat kämpa mot stridigheter, berättar den blivande nämndemannen.

Att axla rollen som nämndeman i hovrätten är det inte många 19-åringar som kan skryta med. Vad säger kompisarna?

– (Skratt) Många har skämtat med mig. Vissa har inte kunnat ta in det riktigt. Andra är väldigt glada för min skull.

En obligatorisk utbildning ska avklaras och en domar-ed ska avläggas. Därefter kan Andreas Salomonsson från Kalmar titulera sig som nämndeman i hovrätten. Då blir han också en av de yngsta lekmannadomarna genom tiderna. De allra yngsta har utfört uppdraget vid 18 års ålder.

Wilhelm NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.