Annons

19-åring åtalad för grovt vapenbrott – stoppades på fatbike med skarpladdat vapen

Den 19-åriga man som försökte fly från polisen på en fatbike i slutet på februari åtalas nu misstänkt för grovt vapenbrott.
Publicerad 3 juni 2022
Bild ur förundersökningsprotokoll.
Bild ur förundersökningsprotokoll.

Det var den 23 februari vid midnatt som mannen stoppades av en polispatrull på Tallhagsvägen i Kalmar. Han ska ha kommit körande på en fatbike och när han sett polisen försökt fly därifrån. Efter en tids jakt övergav han fordonet och fortsatte fly till fots. Men polisen lyckades jaga ikapp mannen och kunde gripa honom på plats.

I samband med gripandet anträffade polisen ett handeldvapen som bedöms som skarpt. I åtalet framkommer det att det rör sig om en start-/tårgas-/signalpistol som modifierats för skarp ammunition samt tio tillhörande patroner, som mannen innehaft utan att ha rätt till det.

Annons

”Brottet bör bedömas som grovt eftersom vapnet innehafts på allmän plats, varit av särskilt farlig beskaffenhet samt innehafts i en sådan miljö att det typiskt sett kan befaras komma till brottslig användning”, skriver Kalmar tingsrätt i åtalet.

Mannen anhölls samma natt vid 04-tiden och häktades den 25 februari. Mannen häktades på sannolika skäl misstänkt för förberedelse till mord och grovt vapenbrott. Nu när åtal väcks är det dock endast för vapenbrottet.

– Jag kan inte bevisa uppsåt för förberedelse till mord. Jag kan alltså inte bevisa att syftet med att inneha vapnet var att försöka mörda någon, säger åklagare Magnus Argus till Barometern.

Mannen förnekar brott.

Hedda OttestamSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons