Annons

19-åring åtalas för grov mordbrand i Färjestaden

Tre carportslängor, förråd och 15 personbilar totalförstördes i den omfattande branden i Färjestaden i somras. Nu åtalas en 19-åring från Västerås, misstänkt för grov mordbrand.
Publicerad 30 september 2020
Foto: Polisens förundersökning

Det var den 14 juli som 19-åringen ska ha anlagt branden i centrala Färjestaden. Enligt åtalet har mannen tänt eld på ett överdrag till en personbil som stod parkerad i en av garagelängorna. Branden spred sig och orsakade skador för 4,5 miljoner kronor. Det är cirka 40 målsägande som gör anspråk på ersättning.

Åklagaren anser att brottet bör bedömas som grovt eftersom branden anlagts i ett tätbebyggt samhälle, där den lätt kunde sprida sig och innebar fara för flera människor.

Foto: Polisens förundersökning
Annons

Men 19-åringen är även misstänkt för fler fall av skadegörelser som ska ha hänt samma dag. Han ska enligt åtalet ha tänt eld i två olika soptunnor och på tidningar i ett tidningsställ utanför Coop. Han ska dessutom ha krossat glaset i en busskur och förstört en lampa samt en trädgårdsstol vid Hotell Skansen.

Foto: Polisens förundersökning

En man i 25-årsåldern är misstänkt för inblandning i delar av skadegörelsen innan den stora branden. Han ska även ha kastat sten på framrutan på en bil samt på ett fönster.

19-åringen erkänner skadegörelsen av busskuren men nekar till övriga åtalspunkter. Han säger i förhör att han var så pass berusad att han inte kommer ihåg något från kvällen.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons