GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

19-åring på fatbike beväpnad med skarpladdat vapen – döms till fängelse

Den unga mannen från Stockholm som var beväpnad med ett skarpladdat vapen och färdades på en fatbike längs Tallhagsvägen i Kalmar döms till fängelse.
Publicerad onsdag 12:26 • Uppdaterad onsdag 12:30
Foto: Ur polisens förundersökning

Den 23 februari vid midnatt körde en 19-årig kille längs Tallhagsvägen i Kalmar på en fatbike. Vid korsningen Tallhagsvägen/Violvägen står två polisbilar med fronterna mot varandra med uppsikt över vägen där 19-åringen kommer körandes på cykelbanan. Innan korsningen är det en svag sväng och när 19-åringen kommer ur svängen får han syn på polisbilarna.

Vid tingsrättsförhandlingen berättar en polis att han såg ett fordon med enkel lykta som tvärstannade. Han körde snabbt för att möta fordonet och såg 19-åringen på fatbiken som klappade sig på kläderna. När 19-åringen försöker vända fordonet ramlade han omkull och började springa.

Polis följde efter och började springa efter 19-åringen som greps cirka 150 meter från platsen. I närheten av honom låg två mobiltelefoner och i närheten av fatbiken låg en skarpladdad pistol. Den ena mobiltelefonen som 19-åringen höll i hade börjat användas den aktuella dagen, den innehöll två adresser och en uppmaning att undvika övervakningskameror. Han hade även dubbla handskar på sig.

19-åringen säger att han körde fatbiken. Han skjutsade en person som kände hans kompis. Den personen som åkte med som höll i en mobiltelefon med en adress inlagd i GPS:en. Han berättar att passageraren sa ”stanna” och hoppade av för att springa iväg. Det var då han såg ett starkt ljus och han menar att han fick panik när bilen körde emot honom i hög fart. Det var därför han började springa. Han visste inte om att den andre hade ett vapen och han såg inget vapen på marken. Han vet inte varför hans DNA finns på vapnet, men han tog passageraren i handen och hälsade när de träffades. Han vill inte berätta den andra personens namn eftersom det kan vara farligt.

I ena mobiltelefonen återfinns foton där han håller vad som ser ut som två vapen. Det menar 19-åringen bara är replikor som skulle vara till en musikvideo.

Polisernas uppgifter styrker det faktum att det har funnits ett ytterst litet utrymme för någon annan än 19-åringen att kasta ifrån sig pistolen, menar tingsrätten. Gällande DNA-träffen har försvaret framhållit att en större del av ”blandträffen” tillhör en okänd person och att 19-åringens DNA kan ha hamnat på vapnet utan att ha haft direktkontakt med detta. Tingsrätten menar att resultaten ändock utför en mycket stark bevisning för att 19-åringen vid något tillfälle hanterat vapnet.

Fotografiet i den ena mobiltelefonen är enligt data taget elva dagar innan 19-åringen greps. Den ena pistolen på bilden är mycket lik den aktuella pistolen och vid tingsrättens egna jämförelse anser man att det är mycket som talar för att det är den beslagtagna pistolen som syns på fotografiet.

Tingsrätten anser sammantaget att bevisningen är tillräcklig för att det ska vara styrkt att 19-åringen innehaft den aktuella pistolen som åklagaren påstått.

”XX har innehaft ett skarpladdat vapen, med en patron i loppet och med hanen spänd på allmän plats. Högsta domstolen har uttalat att innehav av en skarpladdad pistol på allmän plats bör bedömas som grovt brott om det inte föreligger några omständigheter som starkt talar i annan riktning”, skriver tingsrätten i domen.

Tingsrätten finner att mannen ska dömas för grovt vapenbrott. Han döms även för narkotikabrott. Mannen förekommer i belastningsregistret under sju avsnitt, däribland rån och olaga hot.

Påföljden blir fängelse i tre år.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.