Annons

2 000 scouter på plats i Ljungnäs: ”Det är pirrigt fast roligt”

Alltid redo! Omkring 2 000 scouter är under veckan samlade i Ljungnäs utanför Kalmar där årets Vasaläger hålls.
– Det är kravlöst att vara scout. Man får ett nätverk som är världsomspännande. Det är roligt att vi får träffa likasinnade från andra länder, säger Peter Wahlin från Tallhagens scoutkår.
Publicerad 2 augusti 2023
Anna Jönsson, Peter Wahlin, Manda Haglund och Marie Mirus är några av ledarna på plats från Tallhagens scoutkår.
Anna Jönsson, Peter Wahlin, Manda Haglund och Marie Mirus är några av ledarna på plats från Tallhagens scoutkår.Foto: Linn Svensson

På bara två dagar har två stora fält vid Ljungnäsvillan i Rockneby förvandlats till ett lite mindre samhälle. Mellan hundratals olika tältläger har små vägar skapats för att man lätt ska komma fram till fots.

– Här mellan pinnarna får du gå, innanför pinnarna är det ajabaja. Det är för att scouterna ska kunna ha sina saker ute utan att de ska bli trampade på, säger ledaren Peter Wahlin från Tallhagens scoutkår när han visar runt på området.

Annons

– Dagarna har rullat på. Vi åkte buss från Kalmar hit i söndags och var bland de första som kom. Då byggde vi upp kök och tält. Det tog väl fem timmar att få upp alla läger här. Det är som en ministad.

Trots den regniga tisdagen lyser Ljungnäs av färgglada tygmärken, scouthalsdukar och skjortor. Omkring 2 000 scouter ska under veckan slå sina kloka huvuden ihop i när årets upplaga av Vasalägret hålls. Temat för lägret är kung Gustav Vasa 500 år.

Scouterna kommer både från länet som från andra delar av landet. Det finns även långväga scouter på besök från både Tyskland som Uganda.

– Vi har mindre barn, som kallas för spårarna, lite äldre barn som är upptäckare, tonåringar som kallas för äventyrare och utmanarna, som är äldre ungdomar. Det är väl ett åldersspann på åtta till 19 år plus oss ledare.

Manda Haglund har under sina många år som scout hunnit samla på sig några märken.
Manda Haglund har under sina många år som scout hunnit samla på sig några märken.Foto: Linn Svensson

Som scout behöver man hålla schemat, menar Peter. Det blir inga sovmorgnar för barnen och ungdomarna och tältet ska vara iordninggjord efter frukosten. Sedan kan dagen starta. Som scout går man heller inte sysslolös för intet, och när KalmarPosten anlände till lägret hade flera barn från Tallhagens scoutkår skickats ut på en lång vandring i skogen. Under lägret blir det flera aktiviteter per dag för kårerna.

– I går fick scouterna åka Vasaloppet. Eller ja, det var två långa plankor med fem remmar som de skulle samarbeta att föra fram och ta kontroller. Vi tränade på att ta oss över en fors med isflak, alltså en blå presenning med vita plankor att hoppa på.

”Det är som en ministad”, säger scoutledaren Peter.
”Det är som en ministad”, säger scoutledaren Peter.Foto: Linn Svensson

Men det viktigaste för scoutkåren är inte att klara av alla utmaningar. Utan att tillsammans kunna lösa eventuella problem och få umgås.

– Det är kravlöst att vara scout. Man ett nätverk som är världsomspännande. Det är roligt att vi får träffa likasinnade från andra länder, säger Peter.

Två scouter som är på plats är Alice och Ebba. För Alice är det hennes första scoutläger någonsin och Ebba har trots sin unga ålder samlat på sig några läger i ryggsäcken.

Ebba, 12,  och Alice, 13, är scouter från Tallhagens Scoutkår.
Ebba, 12, och Alice, 13, är scouter från Tallhagens Scoutkår.Foto: Linn Svensson

– Jag har varit scout i fyra år kanske. Det är roligt att inte göra samma sak hela tiden, säger Ebba.

Annons

– Jag var på jamboree förra året och då var det väl 12 000 scouter i Skåne, säger Ebba.

Kompisen Alice är sedan ett halvår tillbaka scout.

– Det är pirrigt fast roligt att vara här. Det är inte så nervöst. De första dagarna har varit bra, säger Alice.

Vad har ni hittat på då?

– Spelat kort och ätit godis, haha.

Vad är det bästa med att vara scout?

– Det är väl att träffa kompisar, säger Ebba.

Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons