GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

20 almar tas bort vid infartsallé: ”Dåligt skick”

Flera av de almar som finns i infartsallén till Borgholm ska nu tas bort då Trafikverket anser att de är i dåligt skick.
Publicerad 20 september 2022
Foto: Mostphotos

Totalt ska 20 almar tas bort, vilket är en del av ett större restaureringsarbete av allén. Syftet är att allén ska kunna bevaras en lång tid framöver då den bidrar till landskapet och har betydelse för växt- och djurarter.

– Alléer är skyddade genom det generella biotopskyddet i miljöbalken. Det innebär att det är förbjudet att utföra åtgärder som kan skada allén. Vårt beslut om att ta ner de träd som är i dåligt skick har fått dispens av Länsstyrelsen. För oss är det viktigt att hitta en balans mellan trafiksäkerhet och naturvärden, säger Eva Ditlevsen, miljöspecialist på Trafikverket, i ett pressmeddelande.

Träden som tas ner kommer delvis läggas upp som så kallade faunadepåer i närheten. Stockarna läggs på en öppen, solbelyst plats för att gynna insekter, fåglar och smågnagare.

Nedtagningarna av almarna kommer att ske mellan september och oktober. Trafiken kommer att styras växelvis förbi arbetsområdet på den berörda vägen, väg 136.

Fakta: Alléer

Alléer började planteras längs landsvägarna under 1700-talet och hade då en praktisk funktion eftersom de gjorde vägen tydlig vid dåligt väder, gav lä, skugga och hindrade vägbanan från att torka ut och damma. Under 1900-talets senare del har antalet alléer minskat i omfattning till följd av utbyggnad och breddning av vägnätet. Därför är det viktigt att ta tillvara på de som finns kvar.

Källa: Trafikverket

Hedda OttestamSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.