unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Nyheterarrow-down
  2. Avdelningararrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!

20-årsfirande spårade ur: Slog polisman och tog hans tjänstevapen

När en narkotikapåverkad man skulle omhändertas på Centralstationen i Kalmar uppstod lätt kaos och en hel del dramatik.
20-åringen lyckades få tag i polismannens tjänstepistol och hotade att döda denne.
20-åringen lyckades få tag i polismannens tjänstepistol och hotade att döda denne.
Foto: Michael Folmer/Mostphotos

De två civilklädda poliserna visste inte att den unge mannen var ute och firande sin 20-årsdag den där höstdagen 2018. De såg tecken på narkotikabruk och kontrollerade mannen, som mycket riktigt var påverkad av cannabis och hade tramadol på fickan.

När poliserna placerade 20-åringen i bilen för att åka och provta honom blandade sig en kompis i, och ett lättare kaos utbröt. 20-åringen hoppade ur bilen och började brottas med en av poliserna, slog honom upprepade gånger i sidan med knuten näve och slet tag i hans tjänstevapen. Polisen tvingades ta ett strupgrepp på 20-åringen så att han tappade både luften och vapnet. Men sen kom han upp på benen, sprang omkring på platsen och skrek att han skulle döda polismannen. Fler poliser hade vid det här laget anslutit och 20-åringen greps.

Under tiden hade 20-åringens kompis försökt ta sig in i polisbilen, pepparsprayats och sprungit från platsen.

Nästan 2,5 år senare har den nu 22-årige mannen fått sin dom. Han fälls för våld mot tjänsteman, hot mot tjänsteman och två fall av ringa narkotikabrott.

När Kalmar tingsrätt bestämmer påföljden tas hänsyn till att mannen var ung när brotten begicks och att det har gått lång tid sedan dess, vilket inte är hans fel utan rättsapparaten som jobbat långsamt.

Villkorlig dom landar rätten i, som inte förenas med dagsböter. 22-åringen ska däremot betala ett skadestånd på 5 000 kronor till polismannen han slog och hotade till livet.

Läs mer