Annons

200 höns har flyttat in hemma hos nykläckta bönderna

När Viktor Olsson kläckte idén att rusta upp faderns gård och starta egen äggproduktion var brodern Alexander Joman och deras partners Erika Sjögren och Siri Joman inte sena med att haka på. I dag driver de tillsammans Vedby Ranch utanför Lindsdal i Kalmar.
Publicerad 9 april 2023
Viktor Olsson, 26, Erika Sjögren, 26, Siri Joman, 29, och Alexander Joman, 29, driver tillsammans Vedby Ranch.
Viktor Olsson, 26, Erika Sjögren, 26, Siri Joman, 29, och Alexander Joman, 29, driver tillsammans Vedby Ranch.Foto: Hedda Ottestam

Fakta

Viktor Olsson

Ålder: 26 år

Jobbar som: Grävmaskinist

Bor: På gården i Vedby

Erika Sjögren

Ålder: 26 år

Jobbar som: Ekonomiassistent på bilverkstad

Bor: På gården i Vedby

Siri Joman

Ålder: 29 år

Jobbar som: Civilingenjör inom miljö och vatten

Bor: På gården intill

Alexander Joman

Ålder: 29 år

Jobbar som: Dataanalytiker på Nordic Nest

Bor: På gården intill

Två månader och 200 höns senare är verksamheten i full gång. När KalmarPosten hälsar på har gänget precis kört ut sin första leverans ägg till sina kunder.

– Vi vill hålla det lokalt och kunna erbjuda hemkörning genom något vi kallar för ”äggbonnemang”, helt enkelt att man har en stående beställning och så kör vi ut äggen. Jag tycker det har gått bra hittills, säger Alexander.

Annons

– Man får utveckla allteftersom man kommer på nya grejer, det är svårt att ha allt rätt så här i början, säger Viktor.

När solen tittar in genom fönstren är hönorna direkt på plats.
När solen tittar in genom fönstren är hönorna direkt på plats.Foto: Hedda Ottestam

Hönsen kom till gården så sent som för en månad sedan, så endast 21 veckor gamla har de inte riktigt lärt sig att lägga ägg som man ska ännu. Det var bara drygt en vecka sedan som de började värpa och i början blir äggen i lite olika storlekar, vissa med två eller tre gulor i.

– Vi fick ett trillingägg häromdagen vilket tydligen är en på 25 miljoner att det blir, säger dem som kan. Så det var lite spännande, säger Viktor.

Att hålla koll på separata namn till 200 höns kan vara svårt. Därför har Viktor döpt allihopa till samma namn – Benny.
Att hålla koll på separata namn till 200 höns kan vara svårt. Därför har Viktor döpt allihopa till samma namn – Benny.Foto: Hedda Ottestam

Det är Viktor som varit den mest drivande i det hela. Idén har växt fram under det senaste året och kommer ur en vilja att starta upp något eget samtidigt som man bidrar till ett bättre liv för djuren.

– De är härliga djur men blir inte riktigt uppskattade på rätt sätt. Här har de nästan sex gånger så mycket plats än vad de skulle ha haft på vanliga uppfödningar. Den långsiktiga planen är att ha dem frigående utomhus med en mobil vagn som man hängnar in för att hålla rovdjuren borta, säger Viktor.

– Det innebär att äggen kostar lite mer än i mataffären, men samtidigt betalar man för att man vet att djuren mår bra, säger Alexander.

Hönorna har ungefär sex gånger så mycket plats i ladan mot vad hönor generellt sett har inom äggindustrin.
Hönorna har ungefär sex gånger så mycket plats i ladan mot vad hönor generellt sett har inom äggindustrin.Foto: Hedda Ottestam

Inuti Viktor och Alexanders pappas gamla lada har hönsstallet vuxit fram på den plats där det tidigare fanns ett kostall. Sittpinnar har satts upp tillsammans med värpreden, vattenautomater och behållare för mat.

Tanken är att om några månader släppa ut hönsen på grönbete, men tills vidare spatserar de glatt omkring inne i ladan. Extra populärt är att stå i solen för att värma sig eller rulla omkring i sågspånet för att göra rent fjädrarna. De verkar trivas bra i sitt nya hem, trots att de längtar efter att få komma ut i den friska luften. Just nu behöver de vara inomhus på grund av restriktionerna mot fågelinfluensan.

Siri Joman pekar ut över fältet där hönorna förhoppningsvis ska kunna sträcka på benen om ett par månader.
Siri Joman pekar ut över fältet där hönorna förhoppningsvis ska kunna sträcka på benen om ett par månader.Foto: Hedda Ottestam

– Det ska bli trevligt att få ut dem på grönbete. Länsstyrelsen kunde inte ge något skarpt svar på hur det ligger till nu men förra året tog de bort restriktionerna i slutet av maj, så vi hoppas på att kunna släppa ut dem ungefär då, säger Viktor.

– Det känns som att de behöver komma ut, de har mycket energi, säger Siri.

Annons

De 200 hönorna, som är av rasen Lohmann, värper för tillfället sammanlagt 70-90 ägg om dagen. De bruna hönorna värper bruna ägg och de vita värper vita ägg. Trots att hönorna bara bott i Vedby i ett par månader har ägarna redan märkt av skillnader i deras beteende.

– De bruna är mer nyfikna medan de vita är mer ”mind their own business”, säger Siri.

Dagens skörd av ägg. I dag värptes 70 stycken.
Dagens skörd av ägg. I dag värptes 70 stycken.Foto: Hedda Ottestam

Alla fyra har vanliga jobb om dagarna och driver hönsproduktionen som en bisyssla på kvällar och helger. När de nämnt på jobbet att de skaffat 200 höns har reaktionerna inte väntat på sig.

– Vissa har sagt att det är för mycket jobb, men de flesta har tyckt det är superroligt och har velat köpa ägg och vara med och stötta oss och främja det lokala. Så överlag har det varit ett positivt mottagande, säger Alexander.

En vit höna tittar ut från värpredet.
En vit höna tittar ut från värpredet.Foto: Hedda Ottestam

De berättar att det här inte är något man vill dra sig på ensam, utan att det är skönt att ha varandra genom hela upplevelsen. I framtiden vill de fortsätta utveckla gården, kanske med en gårdsbutik, en växtodling och uppfödning av andra djur.

– Jag gillar att odla och har hållit på med det lite innan, men inte i den skalan som vi tänker smacka upp nu. Det blir lite av en läroperiod nu i början. Men man måste börja någonstans, säger Siri.

– Det har varit vår tanke hela tiden, börja någonstans så blir det lättare med vägen, säger Viktor.

bild 1/6
Gott med mat.
Viktor Olsson, 26, Erika Sjögren, 26, Siri Joman, 29, och Alexander Joman, 29, driver tillsammans Vedby Ranch.
Hönorna värper i nuläget 70-90 ägg tillsammans varje dag.
Siri fixar påskfint utanför ladan.
Hönorna tycker om att sitta i solen och rulla runt bland sågspånen.
Sitta i fönstret och titta ut är populärt.
Gott med mat.
Viktor Olsson, 26, Erika Sjögren, 26, Siri Joman, 29, och Alexander Joman, 29, driver tillsammans Vedby Ranch.
Hedda OttestamSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons