Annons

25-åring får sju års fängelse för mordförsök i Kalmar

Den 28 maj förra året larmades polis till en adress i Gamla stan i Kalmar med anledning av ett allvarligt brott. En 25-årig man hade stuckit och skurit en annan man i halsen, bröstkorgen och höften. Nu har domen fallit.
Publicerad 8 februari 2022
Foto: Agnes Aronsson

Det aktuella datumet var ett flertal personer på en fest i en lägenhet i Gamla stan i Kalmar. Flera personer på festen uppger i förhör hur 25-åringen öppet pratat om att han är sprutnarkoman och även tagit fram skedar och kanyler. I samband med det blir han ombedd att lämna lägenheten. En man i 30-årsåldern ska ha drivit på att 25-åringen skulle lämna och i samband med det blivit knivskuren i bland annat halsen av 25-åringen.

Mannen i 30-årsåldern säger i förhör att han knuffade eller föste 25-åringen i bröstet för att vara tydlig att han inte var välkommen längre. När 25-åringen gick ner på knä för att knyta skorna vände han sig om för att gå mot vardagsrummet. Då kände han ett stenhårt slag i ryggen och vände sig om igen. Då såg han kniven komma mot halsen. Kort därefter försvann 25-åringen från lägenheten.

Annons

25-åringen och ett vittne har en annan uppfattning om vad som föregick knivskärningen. De menar att mannen i 30-årsåldern slagit 25-åringen med flera knytnävsslag i samband med att han skulle lämna lägenheten. 25-åringen menar att han därför agerat i nödvärn och fruktade för sitt liv.

Kalmar tingsrätt anser att det är utrett att 25-åringen skurit mannen i 30-årsåldern med en kniv i halsen och orsakat skarpt våld i övre delen av ryggen och i höften.

Tingsrätten anser även att anser även att 25-åringen troligtvis befunnit sig i en nödvärnssituation då han utsatts för upprepade knytnävsslag.

”Förutsättningarna för att det ska vara tillåtet att i det skedet använda kniv är ytterst begränsade. Det förutsätter att den angripne befinner sig i ett så trängt läge att sådant våld inte klart avviker från vad som behövs för att avvärja angreppet och att det brottsliga angrepp som våldet avser att avvärja är direkt livshotande. NN har endast fått lindriga skador”, skriver tingsrätten.

Vidare menar tingsrätten att 25-åringen varit nära en ytterdörr och haft goda möjligheter att bege sig från lägenheten. Sammantaget anser tingsrätten att det har varit fullt möjligt att undvika eller avvärja angreppet utan att använda sig av det våld 25-åringen gjort.

”Att under sådana omständigheter istället skära och sticka med kniv är uppenbart oförsvarligt”, skriver tingsrätten.

Det är inget som tyder på att 25-åringen haft uppsåt att döda, men då han skurit och stuckit mannen i 30-årsåldern i halsen och ryggen, där det finns vitala organ, borde han ha varit medveten om att det fanns en risk för dödlig utgång. Därför menar tingsrätten att han har haft ett så kallat likgiltighetsuppsåt och därmed bör dömas till försök till mord.

25-åringen döms även för rattfylleri, ringa narkotikabrott, olovlig körning och brott mot knivlagen. Påföljden blir totalt sju års fängelse. Han ska även betala totalt 88 500 kronor i skadestånd till målsäganden.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons