Annons

26-åriga Gustav är kontorschef för nytt konsultföretag i Kalmar

Gustav Hammarström rekryterades i höstas som kontorschef till företaget Softhouse i deras resa att etablera sig i Kalmar. Som chef beskriver han sig som lyhörd och på fritiden åker han gärna snowboard och wakeboard.
Publicerad 6 februari 2022
Gustav Hammarström, kontorschef Softhouse Kalmar
Gustav Hammarström, kontorschef Softhouse KalmarFoto: Linus Gunnarsson

Gustav Hammarström

Ålder: 26

Familj: Gift med Fanny Hammarström

Uppväxt och bor i: S:t Sigfrid, utanför Nybro

Beskriv dig själv med tre ord: Positiv, ödmjuk, kreativ

Godmorgon, när klev du upp i dag?

Morning! Jag gick upp halv sju.

Annons

Hur startar du helst dagen?

Med en dusch så man vaknar till och sedan frukost, gärna gröt.

Du har nyligen rekryterats som kontorschef i Kalmar på företaget Softhouse. Kan du berätta mer om företaget och om din roll?

Softhouse är ett konsultföretag inom mjukvaruutveckling och digitalisering med cirka 300 anställda i Sverige. Majoriteten av de anställda är mjukvaruutvecklare men också projektledare, testare och UX-designers m.m. Min roll handlar mycket om rekrytering, försäljning och att sätta ihop ett team av specialister med en bra kultur i gruppen.

Det är en imponerande titel med tanke på din ålder, hur gick processen till när du rekryterades?

Jag har tidigare jobbat som konsult mot tillverkningsindustrin och med rekrytering och försäljning av konsulttjänster på Da Vinci i Kalmar. Jag visste att Softhouse hade planer på att satsa i Kalmar och vi har haft kontakt ett tag. I våras förvärvade Softhouse dessutom Milou i Kalmar vilket också bidrog till att det kändes rätt att hoppa på nu.

Hur är du som chef?

Jag tror att jag lyssnar mer än jag pratar. Frihet under ansvar är något jag gillar och som jag tror motiverar personer. I ett konsultföretag är ju kompetensen det viktigaste vi har, då är det viktigt att vara lyhörd efter vad våra konsulter efterfrågar och hur de vill utvecklas. Sen är det min uppgift att försöka hitta en plan och arbetsuppgifter som motsvarar det.

Hur ser det långsiktiga målet ut för kontoret?

Vi var tre personer från start i november och nu är vi sex stycken. En bit in på året har vi som mål att vara omkring 10 personer. Vi vill etablera oss som en stark aktör i Kalmar. Vi har redan ett antal lokala kunder, men vi hoppas på många fler.

Annons

Du presenteras som AI-forskare, vad innebär det?

Innan jag började på Softhouse var jag doktorand i industriell ekonomi på Blekinge Tekniska Högskola. Jag forskade inom AI-programmering för finansiell data. Även undervisning ingick. Det var superspännande att få djupdyka i det, men sedan dök möjligheten med Softhouse upp och det lockade att få vara med från start i Kalmar och bygga upp något nytt här.

Hur står sig Kalmar i IT-världen, enligt dig?

Långt fram! Hade du frågat mig för 10 år sedan hade jag nog gett ett annat svar. Det är häftigt att handelsstaden Kalmar har kunnat ställa om till E-handel med ledande aktörer. E-hälsomyndigheten var också ett stort tillskott. Att vi även har Linnéuniversitetet är bra, men det skulle behövas ännu fler utbildningar inom IT här. Efterfrågan på kompetens är stor.

Hur gör du för att varva ner?

Springer en runda.

Lunch på stan eller matlåda? Och vad blir det oftast för mat då?

Det är ganska blandat, men gärna en halloumiburgare. Eller en Huel, det är en shake med, nästan, alla näringsämnen man behöver. Det är jag dock ganska ensam om att gilla, både på jobbet och hemma…

Hur tacklar du en motgång?

Genom att jobba på. Det tycker jag är det bästa sättet, även om det ibland kan vara bra att ta ett steg tillbaka också och få ett annat perspektiv. Att be om hjälp är ju också bra!

Annons

Vad gör du en ledig dag?

Hjälper min fru Fanny med hennes firma eller renoverar huset. Jag tycker om att åka snowboard och wakeboard. Ibland händer det att jag sätter mig vid pianot.

Har du bott i S:t Sigfrid i hela ditt liv?

Jag har bott i Karlskrona ett år när jag studerade. Sedan har jag bott i ett hus i Nybro tillsammans med min fru några år, men vi ville bo mer på landet och S:t Sigfrid är lite närmare Kalmar där jag jobbar.

Vad är fredagsmys för dig?

Pizza framför någon bra serie.

Har du en bucket list, och vad står det i så fall på den?

Någon direkt bucket list har jag inte, men jag har faktiskt en lång lista på resor jag vill göra. Här är några:

• Snowboard i Riksgränsen

• Hyra båt över dagen i Kroatien

Annons

• Cykla i Lindvallen på sommaren

• Silicon Valley

• Sandhamn

• Amalfikusten i Italien

• Moskva

Vad läser/lyssnar eller tittar du helst på?

En spännande verklighetsbaserad serie är nog förstahandsvalet. I bilen blir det gärna P3 dokumentär, P3 ID eller någon amerikansk teknikpodd.

Person du ser upp till och varför?

Det finns flera personer i min närhet som är väldigt duktiga på sin grej men samtidigt har ett ödmjukt sätt, det är värt att se upp till tycker jag. Jag skulle säga att jag hämtar inspiration av, och ser upp till, flera olika personer i olika sammanhang. Jag tror inte man ska hämta för mycket inspiration från en och samma person.

Tre kändisar du vill bjuda på middag?

Annons

Jonah Hill - Förhöjer verkligen alla filmer

Helena Helmersson - VD för H&M

Michael Burry - Förutspådde finanskrisen 2008.

Vad skulle du bjuda på då?

Helt klart en pasta, kanske en räkpasta

Smultronställe i Kalmar län?

Det måste vara Köpingsvik. Jag har varit mycket i Köpingsvik på somrarna. Jag sommarjobbade några år på Klinta Camping, det var kul!

Hur ser du på framtiden?

Det kommer hända mycket spännande! Om vi dyker ner i min bransch så kommer hybrida arbetsplatser anammas på många ställen. Alltså att man kan jobba delvis hemifrån. Det får konsekvenser som att kompetensen inte alltid behöver finnas i samma stad som kunderna. IT-branschen kommer fortsatt att vara stark. Nu är det inte bara traditionella IT-företag som behöver IT-kompetens, utan även industri och andra branscher som står inför utmaningar inom digitalisering.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons