Annons

Häktad 26-åring misstänks även för insiderkuppen mot Ica i Berga

Den man som åklagaren menar är inblandad i guldkuppen i Borgholm, är samme man som tros ligga bakom insiderkuppen mot Ica Supermarket i Berga Centrum. På fredagen häktades han av Kalmar tingsrätt.
Publicerad 12 mars 2021 • Uppdaterad 1 april 2021
Genrebild.
Genrebild.Foto: Agnes Aronsson

Det såg först ut som ett rån mot Ica-butiken, på kvällen den 14 november förra året. Två kvinnor som arbetar i affären uppgav att rånare hade tvingat sig in vid stängningsdags och kommer över en stor summa kontanter, runt en kvarts miljon kronor. Ännu har inte åtal väckts mot någon.

Ganska snart riktades misstankarna mot de två anställda, som greps och häktades för grov stöld. Åklagaren menade att de två var i maskopi med ”rånarna” och hade släppt in dem till pengarna. Båda kvinnorna försattes på fri fot i början av december.

Annons

Några veckor senare, den 10 december, greps den nu aktuelle 26-åringen och häktades några dagar senare för grov stöld och sex fall av narkotikabrott.

I den personlighetsutredning som gjordes berättas att mannen dömts för brott första gången som 16-åring. Därefter har har fällts en mängd gånger. Det handlar om narkotikabrott, misshandel, stöld, skadegörelse med mera. Han säger till Kriminalvården att ”han vill ha en förändring i sitt liv och kan tänka sig att genomgå program mot både kriminalitet och missbruk för att slippa fängelse” och att han vill ”komma igång och arbeta så fort som möjligt”.

I början av januari omhäktades han, för att i mitten av januari försättas på fri fot.

Drygt två veckor senare skedde smash and grab-kuppen mot Svenssons Ur Optik Guld, där tjuvarna tros ha kommit över lika stora värden som vid insiderkuppen i Berga Centrum. Och nu har alltså 26-åringen häktats för att vara inblandad i även den kuppen.

– Han är häktad på sannolika skäl misstänkt för grovt häleri, och åklagaren har rätt att ålägga restriktioner. Åtal ska vara väckt senast den 25 mars. Mannen förnekar brott, säger tingsnotarie Linnea Hedlund efter att beslutet fattats på fredagens eftermiddag.

Simon KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons