Annons

30 Ironman och 115 marathon senare: Viktoria firar tio år på startfältet

Gåshud, så vill triathleten Viktoria Johnsson från Mönsterås beskriva känslan sekunderna innan hon hoppar ner i vattnet. I år är hon en av 19 jubilarer som i tio år stått på startfältet under Ironman.
– Jag glömmer aldrig när Ironman kom till Kalmar. Det var så stort för lilla Kalmar, säger Viktoria Johnsson.
Publicerad 14 augusti 2023
”Det betyder väldigt mycket för mig”, säger Viktoria Johnsson om Ironman Kalmar.
”Det betyder väldigt mycket för mig”, säger Viktoria Johnsson om Ironman Kalmar.Foto: Linn Svensson

Triathleten Viktoria Johnsson

Ålder: 53 år

Bor: Ute på Oknö i Mönsterås. ”Det är nära till havet för att öva på simningen”, säger Viktoria.

Familj: Sambon Kristoffer som i år gör sitt första Ironman.

Mål för Ironman 2023: ”Jag har inget personligt mål i år. Jag fick en muskelbristning i våras som jag precis fått ordning på, så jag har inget tidsmål.”

Hon minns det tydligt, triathleten Viktoria Johnsson, när hon stod i publiken på Kvarnholmen under Kalmar Triathlon 1994 och kollade på de tävlande. Den stunden var startskottet på 28 år av triathlon, marathon och andra utmanande tävlingar.

– Jag hade gjort några kortare triathlontävlingar innan men gjorde min första långdistans under Järnmannen året efter, 1995. Jag kände att jag ville testa på och efter det var jag fast, säger Viktoria.

Annons

Och fast skulle hon fortsatt att bli. Bortsett från åren då pandemin hindrade tävlingen från att hållas har Viktoria och 18 stycken andra tävlande stått på startfältet under de tio år som Ironman hållits i Kalmar. I både vått och torrt.

– Jag glömmer aldrig när Ironman kom till Kalmar. Det var så stort för lilla Kalmar. Det har bara vuxit under åren, det är publik längs med hela banan och på ställen där man inte förväntar sig att det ska stå folk.

Viktoria Johnsson.
Viktoria Johnsson.Foto: Privat

Viktoria har hunnit med 30 Ironman-tävlingar och 115 marathon runtom i världen sedan hon stod i publiken 1994. Sitt första Ironman gjorde hon 2008 i England och har sedan dess hunnit med fyra Ironman-VM på Hawaii. Efter att i slutet av 2000-talet inspirerats av loppen utomlands drömde hon om att få tävla på hemmaplan.

– Jag var med gänget från Kalmar RC Triathlon 2011 och åkte med ett helt busslass ner till Ironman i Österrike. Vi hade lokala politiker med oss för att få hem Ironman till Kalmar. De blev heltända på ideén, säger Viktoria och skrattar till:

– Och nu vet alla om vad det är. Den helgen spikar folk i sina kalendrar och hemmabanan är helig.

”Vi hade lokala politiker med oss för att få hem Ironman till Kalmar. De blev heltända på ideén.”
Viktoria Johnsson, triathlet.

I år gör du ditt 31:e Ironman och tionde i Kalmar, hur känns det?

– Det känns jättebra. Det betyder väldigt mycket för mig. När covid kom blev det en tomhet. Tränade gjorde jag men glädjen försvann när man inte hade ett lopp att se fram emot.

Viktoria har hunnit med 30 Ironman-tävlingar och 115 marathon runtom i världen.
Viktoria har hunnit med 30 Ironman-tävlingar och 115 marathon runtom i världen.Foto: Privat

Är det fortfarande en utmaning för dig?

– Klart. Det är en tuff dag och allt kan ju hända. Jag brukar känna redan från startfältet om det kommer bli en bra tävling för mig eller inte.

Har du något extra starkt minne från Ironman Kalmar?

Annons

– Ja, jag bröt handen när jag tränade inför Ironman 2017 fyra veckor innan tävling. Läkaren ville gipsa mig och jag gick med på det med ett villkor; att gipset skulle bort innan tävlingen. Och så blev det.

– Ja sen minns jag ju när det var så kallt i vattnet 2016. Och året efter blåste det mycket och jag blev sjösjuk.

Hur ska du fira tioårsjubileet?

– Det blir bubbel, definitivt. Min sambo gör sitt första Ironman så det ska bli kul att få fira ihop.

Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons